Интересни факти за стапчињата за јадење
筷子 [кучизи] или стапчиња за јадење се традиционални прибор за јадење што се користат во парови и се со иста големина – околу 20 см стандардно, но ако се за готвење, тие можат да бидат помеѓу 30 – 40 см.
Најстариот преживеан примерок датира од династијата Шанг (1766 – 1122 п.н.е.). Се користел за готвење и бил изработен од бронза. Се претпоставува дека стапчињата за јадење почнале да се користат за време на династијата Хан (202 п.н.е. – 220) додека биле во широка употреба од периодот на династијата Минг (1368-1644).
Постојат стапчиња за една употреба и за повеќе употреби. Околу 45 милијарди пара стапчиња за еднократна употреба се произведуваат годишно во Кина, за што се потребни 25 милиони дрвја за производство! Со цел да се намали нивното производство / употреба, кинеската влада посебно ги повикува рестораните да користат стапови за повеќекратна употреба; воведе данок од 5% за еднократно.
Тие се користат во Кина, Јапонија, Кореја, Виетнам, како и делови од Непал и области населени со значителен број Кинези (Тајланд, Лаос, Бурма). Тие доаѓаат во различни форми и материјали. Најчесто се направени од бамбус, дрво и пластика, но има и такви од метал, порцелан, жад, па дури и слонова коска.
п.с. Во никој случај не ставајте стапчиња вертикално заглавени во храната, особено не во ориз, бидејќи потсетува на кинескиот ритуал на жртвување на мртвите; по употреба, оставете ги стапчињата на десната страна или под чинијата