Недостигот на чипови ќе го забави германското производство на автомобили најмалку до 2024 година

Објавено на 9 ноември, 2022 во 11:00

Ограничувањата на производството на автомобили во Германија поради недостиг на полупроводници ќе траат „барем до 2024 година“, се наведува во извештајот на консултантската компанија „Alix Partners“.

Во моментов, од нарачката до испораката на чиповите се потребни шест месеци, што е двојно подолго од вообичаеното.

Побарувачката за чипови по возило продолжува да расте поради зголемената дигитализација и електрификација, но производителите на полупроводници се воздржуваат од проширување на нивниот капацитет поради заканата од рецесија и зголемување на каматните стапки, пишуваат експертите од индустријата.

Се вели дека профитните маржи на производителите на полупроводници на конвенционалните автомобилски чипови се до 11 процентни поени пониски отколку кај чиповите за потрошувачка електроника или индустриски корисници.

Од гледна точка на производителот на чипови, автомобилската индустрија е „само мал клиент за чипови“, со 6 до 10% од светскиот капацитет.

Дури и со намалената побарувачка за чипови за мобилни телефони и конзоли за игри, „производството на чипови останува тесно грло за автомобилската индустрија“, се вели во извештајот.

Побарувачката ќе продолжи да ја надминува понудата во 2024 година, а тоа ќе придонесе за растот на полупроводниците и, на крајот, на цените на возилата.

Побарувачката на автомобилската индустрија за чипови значително ќе порасне до 2026 година: за 75% за аналогни чипови потребни за електрични погони и за 30% за чипови за единици за микроконтролер. Сепак, производителите на полупроводници планираат само 56% и 12% повеќе капацитет во тие области.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.