Благодетите на јогуртот!

Објавено на 3 јули, 2013 во 07:35

Денес јогуртот е производ распространет низ цел свет и со право зазема високо место на листата на здрава храна.

Тој има висока хранлива вредност со малку калории,содржи високо ниво на калциум и протеини а при тоа ја зголемува апсорпцијата на калиум и витамин B во организмот,внесени низ други производи.

 

Редовната консумација на оваа напивка гарантирано делува благотворно на организмот,го зајакнува,освежува,го продолжува животниот век и многу други позитивни работи.

-го зајакнува имунитетот

– благотворно делува на здравјето на дебелото црево

– спречува затвор

– го намалува нивото на лош холестерол во крвта

– го забрзува процесот на оздравување после инфекција на цревата

– ги спречува и намалува зачестените вагинални инфекции

– корисен е во период и после период на земање на антибиотици

– го олеснува варењето на храната

– погоден е за исхрана на доенчиња и постари лица

– корисен е во период на диетална исхрана

-се препорачува за слабеење бидејќи влијае на губење на масните наслаги со зачувување на мускулната маса.

– ја зголемува апсорпцијата на калциум и витамин B.

 

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.