Името на Рацин веќе дел од велешка винска приказна за моќ, елеганција и големина како делото на поетот

Објавено на 14 јуни, 2021 во 15:44
Вино „Рацин“

Винска приказна поттикната од големината на најголемиот меѓу големите велешани, чија порака „Го земам твоето име како мое, а затоа ти подарувам бесмртност, кондензиран воздив по тебе“ е испишана на етикетата на виното „Рацин“ веќе раскажува винаријата „Шато Сопот“ крај Велес. На оваа приказна, тим од енолози и менаџери, работел во изминатите осум месеци за да од 20 хектари лозов насад, на кој доминира лозницата „Шардоне“ го создаде и му го посвети виното на големиот Коста Солев Рацин.

Промоција

Виното во исто време e моќно, елегантно и големо какошто била и љубовта на Рацин кон Раца, рече енологот Кристина Ангелкова. Таа со колегата Божидар Илиевски се сметаат за креатори на крајниот производ, бело вино „Рацин“, од ексклузивната понуда на винаријата.

Енологот Кристина Ангелкова

-Предизвикот да се направи ова вино беше доста голем. Реално,  треба да имате потенцијал на вина и на лозови насади за да можете производот да го направите достапен. Ова вино е направено до сопствените лозови насади на „Шато Сопот“.  Насадите со „Шардоне“  се на површина од околу 20 хектари. Ќе кажам дека  суровината е најголем потенцијал за да се добие производот. Значајна за производството е и велешката клима, додаде Ангелкова.

Ова и уште две вина од ексклузивната понуда на „Шато Сопот“, поточно „Сербез“ и „Повардарец“, беа промовирани во рамките на меѓунардоната култорно поетска манифестација „58- Рацинови Средби“.

Вината „Рацин“, „Сербез“ и „Повардарец“

Виното „Сербез“ посветено е на една од најубавите македонски народни песни чија нарација извира од вистинската приказна, од градските љубовни воздишки, погледи, копнежи и трепети, од велешките сокаци и чаршиски излози, поточно од љубовта на Донка на Јаричкови и Милан на Ивчеви. Виното „Повардарец“ е инспирација од велешкото, како дел македонското виногорје во кое доминира ветерот повардарецот, што на свој начин е значаен во одгледувањето на лозовите насади.

Сопственикот на Винарија „Шато Сопот“, Сашо Клековски

За инспирацијата за производство на овие три вина од екслзивната понуда на Винарија „Шато Сопот“, сопственикот Сашо Клековски, раскажа:

-Кога размислувавме кои имиња да ги вградиме од Велес, во нашата винска приказна, невозможно беше да не се започнете со Рацин, којшто ја отсликува целата душа на Велес и на Македонија. И тоа од аспект на повеќе значења, не само од социјална, од патриотска,туку и од  љубовната приказна на Рацин. Она што беше одлучувачко ,во нашата екслузивна селекција на вина, е што сите имаат име поврзано со Рацин и со Велес. Рацин го поврзавме со Шардоне бидејќи таа приказна е помеѓу виното, името и ликот. Видот „Шардоне“ како поголема сорта што ја одгледуваме на нашите лозови насади во Сопот одговара на големината на Рацин, со што исто така придонесуваме кон бесмртноста на великанот.  Виното „Сербез“  е поврзано со историјата на градот, поточно со познатата песна посветена на ликот на велешанката Сербез Донка. Виното „Повардарец“ е делот од нашата винска приказна што говори за свежиот ветер што дува низ повардарието и во Велес, додаде Клековски.

Од винарија „Шато Сопот“, најавија и следни вински приказни поврзани со исто така значајни имиња на ликови од урбаниот живот во Велес.

Убавка Јаневска

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.