Семејствата што живееле во Велес во центарот на градот во 1942 година

Објавено на 6 февруари, 2021 во 16:02

Veles fn

06.02.2021

Ова е последен дел од истражувањето за велешките семејства кои живееле во градот во 1942 година. Станува збор за семејства кои имале куќи во централното подрачје на Велес. 

Улица „Браќа Миладинови“: Арсови, Таневи, Петрови, Мирчеви, Зафирови, Пејкови (на Тодор р. 1886 г.), Пејкови (на Ангел р.1893 г.), Кимови, Мијакови, Медарови (на Тодор р.1881 г.), Медарови (на Иван р.1877 г.), Мицеви – Нојкови, Георгиеви (Георги (р. 1911 г.) од Бугарија живеел сам), Јолдашеви – Јорданови, Георгиеви, Асанови, Смилеви, Жабеви, Станкови, Сараулеви, Шамбилови, Пендови, Габерови, Илкови, Кузеви, Бочварови (на Симон р.1867 г.), Темелкови, Бочварови ( на Владо р.1908 г.), Карпузови, Бочварови (Евка, р.1865 г. живеела сама), Ќамилови (на Димко р.1895 г.), Ќамилови (на Методи р. 1902 г.), Јорданови – Стојанови, Илкови, Николови – Петрови, Пешеви, Пешови (Игно р.1873 г. вдовец, живеел сам), Цанков (Никифор Ламбев р. 1911 г., Бугарин, живеел сам), Димови (на Трајко р. 1884 г.) Димови (на Илија р. 1892 г.), Саздови – Димови, Бурчеви, Хаџи Наумови, Илкови, Наумови (на Трајко р. 1900 г.), Зарезанкови, Нешови (на Иван р.1869 г.), Нешови (на Јордан р. 1884 г.),

Улица „Крали Марко“: Карови, Несторови-Ѓурови), Димови, Чабовски, Јосифови, Редкин (Николај Никифоров Редкин, Русин р.1900 г.), Ќулумови, Несторови, Секови, Ризови, Цветкови, Иванови, Керамитчиеви, Јорданови, Ангелеви, Коцеви, Усеинови, Трчкови, Демирови, Маневи, Зекировои, Махмудови, Андови, Јанкови, Шоптрајанови, Ахмедови, Демирови, Зекирови, Асанови, Шабанови, Трајкови, Тоневи, Врекинчеви, Шакирови, Куртови, Димови – Андрееви, Гочеви, Давчеви, Алиеви, Салиови, Абдулови, Исмаилови, Мачеви, Кариманови, Арифови, Зекирови, Асанови, Бајрамови, Ивчеви, Еминови, Маркови, Костови, Наунови, Арсови – Силјанови, Георгиеви, Христови, Рамаданови, Георгиеви,

Улица „Крушевска“: Иванови – Саздови, Ангелова, Османови, Георгиеви, Здравеви, Петрушеви.

Улица „Беласица“: Цекови, Нешови, Иванови, Јанушеви, Стојанови (на Петар р. 1891 г.), Стојанови (на Лазар р.1887 г.), Петрушеви, Тодорови, Алчеви, Кочови, Николови, Станкови (на Петар р.1902 г.), Станкови (на Илија р.1891 г.), Ацеви – Панчеви (на Алексо р.1878 г.), Панчеви (на Трајко р.1914 г.), Темелкови, Костови, Солеви, Петрушеви, Зафирови, Димови, Стојанови (на Тодор р.1909 г.), Стојанови (на Кирил р. 1904 г.), Караџови.

Улица „Пирин“: Наткови, Климкарови, Арсови, Велеви, Димови, Влаинови, Ивчеви, Велеви (на Софија р. 1858 г.), Велеви (на Петар р.1902 г.), Стефкови (на Димко р.1897 г.), Стефкови (на Тодор р.1894 г.).

Улица „Цар Шишман“: Червенјатко (Георги Георгиев од Бугарија), Даеви, Теови, Илкови, Чкоркови, Ѓоров (на Младен од Бугарија), Бојадџијски, Саздови, Андови, Арифови, Мартинови, Трајкови, Ајдарови, Георгиеви, Макниеви, Лазови, Трајков, Димови, Асанови, Јова (на Шукри), Мехмедова, Јусуфови, Коцеви (на Левко р.1894 г.), Зекирови, Ѓорѓиеви, Коцеви (на Дончо р.1889 г.), Солеви (Ангел, р.1884 г. живеел сам), Ќумбева (Кона, р.1862 г. живеела сама), Ахмедови, Асанови, Слабеви, Трипунови – Јорданови), Ахмедови, Сулејманови, Димови.

Професор д-р  Ѓорѓи Малковски е редовен професор во Институтот за национална историја и проучувач на македонската историја од 1912/ 13 година до 1991 година. Тој е автор на истражувањето „Кои семејства живееле во Велес во 1942 година“.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.