ЦУК: Сè уште има активни пожари на територијата на Македонија

Објавено на 3 август, 2021 во 10:25

Во кумановскиот регион пожарот кој започна на тромеѓето поеѓу селата Степанце, Жегљане и Малотино, општина Старо Нагоричане е сеуште активен. Со пожарот е зафатена нискостеблеста шума, сува трева, црн бор, и багрем на поголема површина. Во гаснењето на пожарот во текот на денот интервенирале 9 пожарникари со 2 ПП возила од ТППЕ Старо Нагоричане, 4 пожарникари со 1 ПП возило од ТППЕ Куманово, 4 пожарникари со 1 ПП возило од ТППЕ Ранковце, 11 лица од ШС Куманово, 3 лица од месното население. Од утрото во гаснењето на пожарот бил вклучен и хеликоптер на АРСМ. Поради ветерот пожарот е проширен на поголема површина. Хеликоптерот дејствуваше до 12:00 часот, и во попладневните часови. Со пожарот се зафатени и неколку стари куќи. Пожарот е сеуште активен.

Пожар во атар на с.Дренак. Во повисокиот дел од селото со пожарот биле зафатени неколку стари напуштени куќи, опожарена е една црква и училиштето. Со пожарот е зафатена сува трева и ниска деградирана шума. Од 16:00 часот, активен е пожар во атар на с.Мургаш. Со пожарот е зафатена поголема површина на сува трева, нискостеблеста деградирана шума. Со пожарот биле зафатени и стари куќи во с.Мургаш. Причина за пожарите е силниот ветер кој направил спој на жици кои предизвикале повеќе пожари.

Во општина Липково пожарот во атар на с.Белановце е уште активен. Гори сува трева и дабова шума. Во гаснењето на пожарот интервенирале 3 лица од ШС од Куманово и 20 мештани. Според информацијата од ШС Куманово се надеваат дека во текот на ноќта ќе го стават под контрола, велат од ЦУК.

Додаваат дека во струмичкиот регион шумскиот пожар кој се појави околу 13:00 часот на ден 01.08.2021 година кај м.в. Погана, општина Валандово  се уште е активен.

-Поради појава на засилен ветер од северен правец пожарот е проширен во правец на Богданци и Казан Дол. Во гаснењето на пожарот интервенирале екипи на ТППЕ Валандово, од ШС Саланџак и ДЗС Валандово.

Пожарот кој започнал од запалено стрниште во атарот на с.Канатларци, општина Прилеп се уште е активен и е проширен во атарот на с.Мусинци, општина Могила. Има зафатено поголема површина на сува трева. На терен интервенира екипа од 2 пожарникари со 1 ПП возило од ТППЕ Прилеп и 4 пожарникари со 1 ПП возило од ТППЕ Битола како и поголем број на жители од селото со сопствени трактори. За настаната состојба известени се ДЗС Прилеп и СВР Прилеп како и ЕЛС Могила, ЕЛС Новаци, ДЗС Битола, ШС Кајмакчалан Битола и СВР Битола.

Во општина Прилеп пожарот во атарот на с.Ореовец, општина Прилеп под контрола. На терен има екипа од 3 пожарникари со 1 ПП возило кои ги обезбедуваат куќите од селото.

Пожарот на запалена сува трева и нискостеблеста шума во атарот на с.Топлица, општина Прилеп сеуште е активен и има зафатено голема површина. Во гаснењето интервенирале 8 пожарникари со 2 ПП возила.

Во штипскиот регион, пожар во близина на с. Нов Истевник мв Пасјак, општина Делчево. Опожарено е шума од црн бор, јасика и бука на поголема површина. Интервенираат од ТППЕ Делчево со 2 цистерни и 1 теренско возило и 11 пожарникари а вклучени се и ШС Голак со 15 луѓе и 2 мв Лада Нива, Гранична полиција со 1 човек и Ландровер со кој се транспортираат, ШС од Берово и ШС од Пехчево. Се работи за тешко пристапен терен. Пожарот е активен и е проширен на територија на општина Берово и Пехчево. Во гаснењето на пожарот интервенираат и припадници на АРСМ. Според последните информации со пожарот е зафатена високостеблеста шума од поголеми размери.

Во општина Кочани активен е пожар кој беше предизвикан од паднат далекувод кај мв Костин Дол и истиот за кратко време се има проширено кон шумски предел и е надвор од контрола. За истиот е побарана интервенција од воздух. Во гаснењето на пожарот интервенирале 9 пожарникари со 1 ПП возило од ТППЕ Виница, а направени се напори да бидат ангажирани сили на АРСМ и ДЗС. Според последните информации пожарот е се уште активен.

Запалена е мешана шума во атар на Катлановска бања кон с.Градманци и село Коњари. Во гаснењето на пожарот интервенирале 3 пожарникари со 1 ПП возило. Утрово екипа од 3 пожарникари со 1 ПП возило е отидена во гаснење на пожарот кој се уште е активен, стои во целосното соопштение на ЦУК.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.