Денот на словенската писменост: Ги славиме Светите Кирил и Методиј

Објавено на 24 мај, 2021 во 11:13
Свети Кирил и Методиј

Денот на словенската писменост и култура, 24 мај, е утврден во чест на солунските браќа  Свети Кирил и Методиј, создавачи на азбуката и граматиката. Запаметени се како „словенски апостоли“, кои ја создале глаголицата, првото писмо на Словените. Денот на сеќавање на мисионерското дело и визионерското дело на овие браќа од Солун од времето на единствената христијанска црква се слави и во другите словенски земји.

Постариот Методиј и неговиот брат Кирил, пред монаштвото на Константин, се родени во Солун во домот на високиот византиски воен и административен водач Лав, во 815, односно 826 година.

Кога,  во 862 година,  големиот Моравски принц Растислав побарал од византискиот император Михаил учители кои ќе проповедаат христијанство на национален јазик, се покажало дека словенските браќа биле идеални за таа работа. Тие го знаеле словенскиот јазик, па составиле писмо и ги превеле евангелијата.

Со овие преводи, воспитно-образовната работа меѓу словенските народи тргнала во моравско-панонска мисија. Тие ширеле писменост и христијанство меѓу Словените, преведувале други литургиски книги и служеле литургија на словенски јазик, а исто така ракополагале и со локални свештеници.

Тие се симбол на словенската писменост и словенското просветлување. Како просветители на словенските народи, Црквата молитвено ги истакнува како еднакви апостоли. Тоа беше првата политичка свест за Словените во историјата. По смртта на солунските браќа, нивните студенти, Климент и Наум, го продолжија своето просветителско дело.

Секој од браќата има свој ден и нивниот заеднички празник беше воведен на милениумот на словенската мисија. Освен кај нас, денот на Кирил и Методиј се слави и во Полска, Чешка, Словачка, Русија, Украина и Србија.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.