Германски банки одбиваат пари на штедачите

Објавено на 6 март, 2021 во 17:08

evragermanija fin

06.03.2021

Пари во банките доаѓаат побрзо отколку што успеваат да се позајмат, па затоа некои германски банки престанаа да прифаќаат парични депозити на граѓаните. Штедилницата на „Шпаркасе Дизелдорф“ ги одбила клиентите со премногу пари на нивните сметки, пишува Билд.

Кој не се согласи со објавената затезна каматна стапка од 0,5 проценти или доброволно не го намали износот на неговата сметка, може да очекува од штедилницата да ги пренесат парите насилно до локалниот суд, каде што ќе бидат депонирани до ново известување.

Банките не знаат каде да одат со парите. Со ограничениот начин на живот наметнат од епидемијата и сè што е поврзано со неа, оние кои минатата година не останаа без приходи поради затворањето и пропаѓањето на економијата, почнаа да акумулираат пари што не можат да ги потрошат како во предпандемичниот период.

Парите на тој начин станаа трошок за банките. Од јуни 2014 година, Европската централна банка инсистира на негативни каматни стапки, што значи дека банките навистина плаќаат за да чуваат пари. Ова, се разбира, не им одговара, па барем дел од овие трошоци се пренесуваат на нивните корисници.

Од минатата година, негативната каматна стапка на Европската централна банка е околу половина процент и веројатно нема да скокне на позитивната страна во догледно време.

Банките првично се спротивставуваа на давачките за физички лица – дури и со зголемување на другите банкарски такси, но сега давачките станаа реалност за сите.

Така, според локалните здруженија на потрошувачи, најмалку 260 германски банки им наплатуваат на поединци за чување пари, а праговите се многу различни – од првото евро до половина милион евра. Во март минатата година, непосредно пред почетокот на пандемијата во Европа, овој број беше значително помал – 57.

„Билд“ заклучува дека важниот период од германската култура, што донесе просперитет на земјата и нејзините граѓани, е при крај.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.