Постои европска земја која ги одбегна високите цени, единствена е

Објавено на 10 јануари, 2023 во 10:12

Во 2021 година цените во оваа земја  пораснаа само за 0,6 отсто, а во 2020 година забележаа речиси ист процентен пад.

Швајцарија се чини е единствената замја во Европа која лани не ги преживуваше проблемите со високите цени и растот на инфлацијата.

Податоците за инфлацијата во оваа земја покажуваат дека таа лани изнесувала само 2,8 отсто и била поттикната од растот на цените на горивото, автомобилите и киријата. Податоците за декември, пак, се дека инфлацијата се  намалила како резултат на поблагиот раст на цените на енергијата.

Во 2021 година цените во оваа земја  пораснаа само за 0,6 отсто, а во 2020 година забележаа речиси ист процентен пад.

Дума.мк

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.