Луѓето постари од 50 години се најранливи на дезинформации

Објавено на 19 април, 2022 во 10:26

Дезинформациите за војната во Украина, пандемијата и другите актуелни настани претставуваат закана пред се за постарите корисници на WhatsApp, Facebook и другите социјални мрежи, тврди политиколог специјализиран за ширење лажни информации.

Генерацијата што не се спои со дигиталната ера е најранлива на влијанието на лажните вести, вели Јозеф Холнбургер, директор на германскиот непрофитен центар за мониторинг, анализа и стратегија, кој се занимава со теории на заговор и екстремистичка содржина.

Постарите луѓе, кои стапиле во контакт со платформите за пораки како што е WhatsApp и дојдоа подоцна во нивните животи, се соочуваат со емоционално наполнета содржина за време на руската инвазија на Украина, што може да ја земаат здраво за готово, рече Холнбургер.

„Мислам дека затоа многу едукативни кампањи треба да бидат насочени кон возрасната група над 50 години“, додаде тој. Официјалните лица кои сакаат да се вклучат во онлајн кампањи за дезинформација и теории на заговор треба да се фокусираат на постарите интернет корисници.

Таканаречените „дигитални староседелци“, односно оние кои пораснале со посилни медиумски вештини, можат да разговараат со постарите членови на семејството за можните ризици од користењето на Интернет.

„Проблемот со недостаток на медиумски компетенции не е толку изразен кај децата од училишна возраст“, смета Холнбургер.

Повеќе од 60 експерти, кои учествуваа во истражувањето на Фондацијата Vodafone во летото 2021 година, ја потврдија оваа оценка. Тие рекоа дека постарите луѓе се речиси двојно поранливи на кампањи за дезинформација отколку адолесцентите и помладите возрасни (74 проценти наспроти 40 проценти).

„Луѓето кои можеби воопшто не ги доживуваат дезинформациите како дезинформации, туку (вистинските) информации, се оние на кои најлесно може да се влијае“, објасни Холнбургер.

„Во иднина ќе ни требаат уште многу советодавни услуги за луѓе кои имаат некој во кругот на пријатели или семејството кој бил под влијание на теории на заговор“, додаде Холнбургер.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.