Сигурно сте се запрашале: Еве зошто ја гледаме Месечината преку ден? Еве го одговорот!

Објавено на 26 мај, 2022 во 11:49

Една од најраните работи што ги научивте е дека Сонцето е голема жолто-бела топка на небото во текот на денот, додека Месечината ја менува формата и сјае ноќе. Тоа е повеќе или помалку точно. Сепак, сигурно сте забележале како понекогаш се појавува во средината на денот.

Зошто се случува ова? Не можете да видите ниту една ѕвезда во текот на денот, но Месечината понекогаш е видлива. Ова е поврзано со положбата на Месечината на небото. Како што Месечината се врти околу Земјата, така и Земјата се врти околу Сонцето.

Има воочени „движења“ на Месечината и Сонцето што ги гледаме на небото. И затоа Месечината е директно на ниво со Сонцето еднаш месечно, па добиваме полна Месечина.

Тоа значи дека изгрева точно како што заоѓа сонцето и обратно. Остатокот од месецот (околу 29,5 дена) не е толку прецизно поставен, што значи дека Месечината може да биде „надвор“ пред зајдисонце или по изгрејсонце, во зависност од тоа дали пред или по полна месечина. Најдобро време за гледање на лунарниот ден е кога тој е под агол од 90 степени со Сонцето, односно кога е во првата или последната фаза од триместар.

За време на младата Месечина, кога не можете да ја видите ноќе, бидејќи нејзината светла страна е свртена од Земјата, Месечината е сè уште „надвор“ во текот на денот, но е премногу блиску до Сонцето. Сончевата светлина целосно го крие. Иако сјае, не испушта никаква светлина сама по себе, туку ја рефлектира светлината на Сонцето.

Сè уште се прашувате зошто не можете да ги видите ѕвездите во текот на денот? „Space.com“ тврди дека можете, но мора внимателно да гледате. Месечината е многу поблиску до Земјата од која било од овие ѕвезди, што ја прави да изгледа посветла. Но, во текот на денот, преку добар телескоп можевте да видите повеќе небесни тела, како што се Венера, Јупитер и некои други ѕвезди.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.