Јапонците имаат Министер за осаменост

Објавено на 30 март, 2021 во 17:07

aZ0mY3W 700b

30.03.2021

14% од починатите луѓе во азиската земја кои не делеле дом со никого биле пронајдени помеѓу еден и три месеци по смртта.

Недостатокот на социјален контакт во Јапонија за време на пандемијата довело до зголемување на бројот на самоубиства. За да се справи со оваа ситуација, јапонската влада, по примерот на Велика Британија, назначи министер за осаменост. Во 2020 година, азиската земја регистрирала 21.919 самоубиства, од кои 479 биле ученици, а 6.976 биле жени. Тоа било прва промоција во последните 11 години.

Новиот министер за осаменост, Тетсуши Сакамото, ќе ја комбинира својата работа со работата на министерот за ревитализација на регионот и ќе координира стратегија меѓу министерствата што ќе се справи со феноменот на сериозен пад на наталитетот и пренатрупаност на населението во градот.

Според дигиталното списание Никеи Азија, јапонските мерки за помош на осамени луѓе се очекува да го следат патот на стратегијата на Обединетото Кралство, со што бил создаден првиот оддел (во неговиот случај државниот секретар) во јануари 2018 година за борба против социјалната епидемија што влијае на околу девет милиони Британци.

За Јунко Окамото, автор на „Секаи Ичи Кодоку Стат Нихон не Ојисан“ (ОС најосамен во светот: околина на Јапонија – способни мажи), еден од првите предизвици за новото министерство ќе биде собирање податоци за ситуацијата што малку јапонци ја признаваат како проблем. „Многу луѓе се сами, но тие одбиваат да го прифатат тоа. Тоа е стигма “, рече тој во телефонското интервју.

Овој експерт посочува дека Јапонците „ја отфрлаат негативната конотација на осаменост“ и нагласува дека за просечен Јапонец, да се спротивстави на несреќата е должност, а осаменоста е предизвик за кој се претпоставува дека не претставува никаков проблем.

Извештајот со наслов „Јапонија треба да има единствен министер“, Институтот за истражување во Мизухо (МР), покажува дека до 2040 година, 40% од јапонските домаќинства ќе бидат едно лице.

Иако телекомуникацијата создаде првичен егзодус кон селата, во Токио има сè поголемо рекламирање за продажба на нови станови за самци. Осамени луѓе од сите возрасти станаа барана категорија потрошувачи, а литературата што ја фали осаменоста е богата вена која далеку ја надминува продажбата на критички книги како онаа на Окамото.

Супермаркетите продаваат индивидуални делови од сè, а многу ресторани го користат терминот „охитори-сама“ (почесен господине; терминот работи и во женски пол) за да понудат маси со само едно седиште и добар поглед, но лоцирани надвор од аголот на видот. Парови и групи на време на вечера.

Една од најдолговечните гастрономски телевизиски програми се вика Solitari Gourmet и се состои од монолог на Eпикур, рецитиран од продавач на мебел кој секогаш наоѓа добар ресторан во Токио за да јаде сам.

Зголемувањето на бројот на смртни случаи само кај постари лица кои се наоѓаат со денови, или понекогаш со месеци, откако починале, довело до специјализирани услуги за чистење простории што се покриени со планини од ѓубре или обоени со телесни течности.

За да се покаже визуелно помалку вознемирувачка реалност отколку што можат да дадат фотографиите, вработен во една од овие компании, Мииу Коџима, започнал да создава детални минијатури на просториите по отстранувањето на трупот. Неговите модели се забележани во книгата наречена „Toki ga tomatta heia “(Соба на запрено време), што многу читатели го протолкувале како предупредување за латентниот ризик од умирање сам.

Иако јапонската влада не објавува статистички податоци за единечни смртни случаи, Здружението на невладини организации за мерки за спречување на осамена смрт во Јапонија проценува дека во 2020 година, вкупно 4448 луѓе починале. 14% биле пронајдени помеѓу еден и три месеци по невната смрт.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.