Зошто нема завеси на прозорците на холандските згради?

Објавено на 9 август, 2022 во 12:14

Холанѓаните се познати како многу пријателски настроен народ, а здравјето, безбедноста и општото задоволство се приоритетите што се следат во оваа земја. Исто така, нивната култура е опишана како исклучително либерална и отворена, а табу темите се непознати.

Ако некогаш сте ја посетиле земјата на лалињата и ветерниците, сигурно сте ја почувствувале опишаната атмосфера, како и доживеале дека нејзините жители немаат проблем да ја споделат својата приватност.

Еден од показателите за горенаведеното е невообичаен – во Холандија ретко ќе видите завеси на прозорец.

Архитектура

Холандската архитектура и станбените згради обично се првата причина за воодушевување на посетителите. Сите згради се визуелно слични, многу тесни и високи, а доминантни материјали се тулата и дрвото.

Некогаш државата градбите ги оданочувала според ширината, а Холанѓаните се снаоѓале и почнале да си ја градат недвижноста во висина, за да плаќаат помали даноци.

Така, на пример, додека шетате по каналите на Амстердам, ќе шетате и низ тесни, високи, поврзани куќи со најмногу пет ката и три тесни прозорци по кат.

Немаат што да кријат

Шетајќи низ улиците на холандските градови, особено навечер, ќе можете да ѕирнете во туѓите домови и да ја видите нивната внатрешност. За Холанѓаните не е невообичаено, напротив, пожелно е.

Прифатеното објаснување на оваа појава датира од средниот век, од калвинизмот, гранка на протестантизмот, кој налага искрените граѓани да немаат што да кријат, а завесите на прозорците можат да го навестат спротивното. До тоа се придржуваат Холанѓаните, кои веруваат дека слободниот поглед на нивниот дом докажува дека немаат тајни.

Несомнено, најпопуларниот мит датира од времето кога мажите поминувале многу време на море, далеку од дома и далеку од своите сопруги. Преку отворените завеси нивните осамени дами осигурувале дека не прават ништо „погрешно“ додека нивните мажи се отсутни. Спуштените завеси повикувале на сомнеж, додека отворените завеси чувале од било какви штетни озборувања.

Има и приказна дека не ставаат завеси на прозорците затоа што сакаат да им покажат на другите колку се богати, а домот го сметаат за доследна презентација на тоа.

Трендовите во дизајнот на ентериер секако се менуваат, па денес има некои прозорци со завеси, но генерално ова необично правило остана како една интересна традиција.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.