Промена на тонот, светлосни сигнали или одредени звуци: Како повеќето животни комуницираат!

Објавено на 12 април, 2022 во 11:57

Иако комуникацијата долго време се сметаше за единствена одлика на човечките суштества, се покажа дека е широко распространета во животинското царство, според студијата објавена од Кралското друштво за издаваштво, чија содржина е објавена во најновиот број на американскиот магазин Newsweek.

Студија спроведена од истражувачи од два британски универзитета, Јорк и Шефилд, како и оние од Институтот за антропологија во Германија, покажува дека одредени видови животни комуницираат едни со други. Тие дошле до заклучок набудувајќи ги африканските слонови, кои комуницираат едни со други преку континуираните и силни звуци што ги испуштаат.

Временски интервал во комуникацијата

Тие забележале дека стаорците испуштаат помеки звуци кога комуницираат, додека кај некои видови пеперутки гледаат наизменична светлина додека комуницираат едни со други.

Кога станува збор за птиците песни, истражувањата покажуваат дека временскиот интервал помеѓу најавите за две птици е помал од 50 милисекунди. Овој временски интервал е нешто побавен кај одредени видови на китови, кои испраќаат сигнали во рок од две секунди.

Од друга страна, кај луѓето има јаз од 200 милисекунди во разговорот.

Ова може да биде корисно за истражувачите да го одредат временскиот интервал во комуникацијата, а исто така да одговорат на долгогодишните прашања за потеклото на човечкиот говор, рече Кобин Кендрик, раководител на Одделот за јазик и лингвистика на Универзитетот Јорк.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.