Колку жените се незадоволни со својот изглед?

Објавено на 5 јануари, 2013 во 12:13

Oколу стотина жени беа замолени да учествуваат во експериментот со кој би се измерило колку пати чувствуваат незадоволство пради својот изглед и стареење.

За време на периодот од седум дена, жените на возраст од 35 до 69 години трбало да притиснат на копче на мал уред секојпат кога ќе почувствуваат загриженост во врска со изгледот на своето лице, тело или целиот изглед воопшто. Тие во просек имале по 36 негативни мисли дневно.

Овој експеримент го започнале една инструкторка по фитнес и еден психолог за да видат колку општеството е оптеретено со изгледот и како тоа предизвикува притисок над жените за тие постојано да изгледаат совршено.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.