Студија: Земјата има 33 отсто шанси да избегне климатска катастрофа до 2029 година

Објавено на 9 јуни, 2022 во 10:04

Истражувачите од Универзитетот во Вашингтон пресметале колку греење е гарантирано врз основа на минатите емисии на јаглерод диоксид, метан, азотни оксиди и аеросоли, како што се сулфур и чад.

Резултатите од студијата сугерираат дека до 2029 година, Земјата има две третини шанси барем привремено да го надмине затоплувањето од плус 1,5 степени Целзиусови, дури и ако сите емисии престанат таа година.

Во моментов има катастрофално ниво на гас во атмосферата на Земјата, што не е забележано со милиони години.

Во меѓувреме, до 2057 година, има две третини шанси Земјата барем привремено да го надмине глобалното затоплување од плус два Целзиусови степени, според студијата на Американскиот универзитет.

Научниот тим користел климатски модел во новото истражување за да проучи што би се случило со температурата на Земјата доколку сите емисии нагло прекинат секоја година од 2021 до 2080 година.

Научниот модел, во рамките на студијата, покажува дека постои 42 отсто веројатност светот веќе да се заложи за затоплување за најмалку плус 1,5 степени Целзиусови во однос на прединдустриските температури, дури и ако емисиите веднаш престанат.

Таа веројатност „расте“ до 66 отсто доколку до 2029 година не се намалат емисиите, пишуваат нашите портали.

Иако стопирањето на сите емисии генерирани од човекот е практично невозможно, истражувачите велат дека тоа е апсолутно „најдоброто сценарио“.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.