Колку навистина се штетни цигарите!?

Објавено на 20 ноември, 2012 во 13:05

Што се наоѓа во цигарите?

Освен никотин во чадот од цигарите се наоѓаат и повеќе од 4000 други хемикалии од кои голем борј се канцерогени. Некои од нив се познати отрови.

Погледнете го краткиот список и размислете повторно дали сакате да пушите!

 

* Никотин – дрога која се смета за најбрзa од сите симптоми кои предизвикуваат зависност. Со вдишувањето на  чадот од цигарите, никотинот се апсорбира во крвта и многу брзо започнува да делува. Започнува забрзана срцева фрекфенција и зголемен крвен притисок.

* Амонијак – се наоѓа и во производите за чистење на санитарни јазли

* Ацетон – се наоѓа во средствата за отстранување на лак.

* Кадмиум – токсичен метал кој се наоѓа и во батериите.

* Винилхлорид – се користи за производство на ПВЦ.

* Нафталин – се користи во топки против молци

* Јаглерод моноксид – токсичен гас кој е смртоносен во високи концентрации. Во мали количества, на пример во тутунот, го спречува дишењето.

* Катран – кафеава супстанца која предизвикува дамки на прстите и забите. Се таложи во белите дробови.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.