Оригано за кулинарство и за здравје!
Освен за кулинарство, ориганото се користи и за медицински цели.
Еве некои од здравите својства на ориганото:
Ориганото е добар извор на магнезиум, железо и витамин А. Редовно користење на неговите свежи ливчиња помага да се подобри имунитетот. Тимолот и карваколот присутни во составот на ориганото го подобруваат варењето на храната и го смируваат вознемирениот желудник (во чаша вода капнете неколку капки масло од оригано).
Познато е дека ориганото ги ослободува и менструалните грчеви. Добро е неколку дена да се пие по една чаша вода со неколку капки ориганово масло.
Ориганото содржи антибактериски и антивирусни својства и е корисно за третирање на кожни инфекции.
Додајте го на пица, во разни јадења од тестенини или друго, по вкус, нема да згрешите. Мирисот и вкусот му се впечатливи, но не прејаки и тешки, најчесто лесно се поднесува.
Гастрономите советуваат дека не треба да се претерува со количината затоа што може да даде обратен ефект и да го вознемири стомакот. Особено треба да внимаваат бремените жени затоа што во таа состојба стомакот и така е веќе вознемирен.
