Ким – лековита билка!
Семето од ким е широко распространето во многу кујни во светот. Тоа е плод на древната лековита билка која лесно надразнува, загрева и предизвикува низа олеснителни ефекти на многу системи и процеси во организмот.
Освен за вкус и мирис на јадењето, еве за што најчесто се користи:
– го зајакнува желудникот,
– го подобрува излачувањето на урината,
– го подобрува празнењето на цревата,
– добар е против гасови,
– им се препорачува и на жени затоа што ја подобруваат менструацијата и ги смируваат грчевите на матката, делуваат на омекнување со што се олеснуваат породилните болки,
– го подобрува и излачувањето на млекото за време на доењето,
– купките со ким се добри за слаби деца.
Луѓето го коистат како народен лек за ублажување на главоболка, забоболка и болка во увото. Тие го дробат и врз него прскаат вино, го ставаат во платнена вреќичка и загреано го држат на болното место.
Се препорачува за ублажување на симптоми од пијанство.
