Бронхитис – Симптоми и видови (Аудио)

Објавено на 7 февруари, 2022 во 10:59

Акутен бронхитис

силна кашлица, жолт, бел, зелен секрет кој најчесто се јавува на 24 до 48 часа по кашлицата, температура, треска

печење и стегање во градите, болки под градната коска при длабоко дишење

Хроничен бронхитис

долготрајна кашлица што содава жолт, бел или зелен секрет(најмалку три месеци во годината и над две години едноподруго) и гласно отежнато дишење.

Акутниот бронхитис како последица има силна , сува кашлица и создавање секрет кои некогаш се придружени со инфекција на дишните патишта. Во повеќето случеви инфекцијата има вирусно потекло, но понекогаш ја предизвикуваат и бактерии. Акутниот бронхитис е многу често меѓу децата и возрасните луѓе, се лекува и без медицинска помош, а доколку е бактериската причина ќе мора да користите антобиотици.

Хроничниот бронхитис , како и белодробната болест емфизем, се тешки нарушувања кои бараат редовно медицинско лекување. Обично луѓето со хроничен бронхитис се дебели и претежно се во седечка положба.

Божана Ќулавкова  

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.