Неточно е дека вакцините ја зголемиле смртноста кај населението и дека има „смртоносни серии“ вакцини

Објавено на 15 март, 2022 во 11:23

Статистиката покажува дека за изминатиов период, 74 отсто од позитивните на ковид-19 во С. Македонија не биле вакцинирани. Процентот на хоспитализирани лица кои се невакцинирани изнесува 76 проценти, додека само 24 отсто од хоспитализираните пациенти се целосно вакцинирани, говорат податоците од Министерството за здравство

Рецензираме пост објавен на социјалната мрежа Фејсбук во кој се изнесени низа невистинити, манипулативни тврдења за наводната „убиствена природа на вакцините против ковид-19“.

Како да убиеш седум милијарди луѓе? Ќе ги принудиш да те молат да им дадеш отров кој ќе ги убие! Многу брзо ќе се случи вашите здравствени должници да ви речат: Никој не ве тераше да го земете отровот, вие си одбравте! Студијата покажа дека во Македонија смртноста е зголемена 28 проценти после пелцањето! Ако смртноста се зголемува кај населението тоа е поради ,,нешто” што убива. Ако ова ,,нешто” е наметнато од одредени луѓе, тогаш без двоумење може да се каже ,,овие луѓе се убијци”. Ако тие свесно на ,,човечките заморчиња дозираат смрт со ваксин нуспојави”, зошто би мислеле дека не управуваат со испораката на пратките по државите? Во Шведска шеесет проценти се испорачани казнени серии поради непридржување до глобалистичките заклучувања. На Виктор Орбан, со љубов, Фајзер. Ако мислите дека Хрватска (плус 43 проценти), добила повеќе убиствени серии, почекајте да видите кои серии му ги пратија на Орбан (смртност плус 99 т.е. убиственост 0.76), дупло појако од Пленковиќ, се вели во првиот дел од постот што го рецензираме.

Во овој дел од своето излагање, авторката тврди дека неименувани ,,луѓе-убијци” испраќаат смртоносни серии вакцини против ковид-19 во точно и однапред определени држави, со цел во овие држави смртноста да биде повисока. Според авторката, има држави кои имаат повисока смртност на населението по вакцинација, затоа што „убиствени серии” им се испратени на овие држави.

Понатаму, се посочува дека одредена студија покажала дека смртноста во Македонија е зголемена за 28 проценти откако почнала вакцинацијата и како убијци се посочуваат политичари, лекари, медиуми, телевизиски личности, медицински експерти. Меѓутоа, студијата која што се споменува, не е наведена во објавата, ниту пак можевме со пребарување на интернет да пронајдеме било каква студија што приближно или индиректно го имплицира споменатото.

Колкава е смртноста од ковид-19 на вакцинираните, наспроти на невакцинираните граѓани?

Министерството за здравство објави анализа на смртноста, чии резултати се дијаметрално спротивни од оние изнесени во постот што го рецензираме. На 3 септември 2021 година, Министерството за здравство објави анализа на тоа во кои градови во државата смртноста била најголема, а во кои најмала, сето тоа доведено во корелација со стапката на вакцинирано население во тие градови. Според неа, за време на четвртиот ковид бран, од јули до крајот на август 2021 година, епидемиолошките анализи покажуваат дека најголема смртност имало во градовите каде што имало најнизок процент на вакцинирано население. 

Во градовите како Гевгелија, Кавадарци, Ресен и Берово, каде опфатот со вакцинација е меѓу 54-61 проценти, бројот на починати е најмал, односно имало по еден починат. Тетово го пречека бранот само со 19 проценти вакцинирани граѓани во јули 2021 година и таму имаше најголем притисок врз болниците, најголем број хоспитализирани пациенти и најголем број смртни случаи, односно 106 до крај на август 2021 година.

Време е да ги отфрлиме сите заблуди во врска со вакцините и да се придвижиме кон фактите и кон реалните докази, кои всушност ни покажуваат колку тие се значајни и ефикасни. Целта е да го победиме вирусот, а тоа ќе го направиме само со масовна имунизација на целокупното население. Само на овој начин можеме повторно слободно да живееме, без ограничувања и без рестрикции, наведоа од Министерството за здравство.

Понатаму, на 22 октомври 2021 година, Министерството за здравство излезе со уште една анализа според која смртноста кај невакцинираните е драстично поголема. Според неа, во периодот од 6 август до 21 октомври 2021 година, починале 1506 лица, од кои 1246 пациенти, односно 83 отсто од починатите не биле вакцинирани, а само 260, односно 17 проценти примиле вакцина.

Починатите имале повеќе коморбидитети.

Статистиката покажува дека за изминатиов период, 31.692 граѓани, односно 74 отсто од позитивните на ковид -19 не биле вакцинирани. Процентот на хоспитализирани лица кои се невакцинирани изнесува 76 проценти, додека само 24 отсто од сите моментално хоспитализирани пациенти се целосно вакцинирани.

Министерството за здравство укажува на важноста на вакцинација, секоја вакцина која ја имаме на располагање е безбедна. Апелираме граѓаните да се вакцинираат, само така ќе дојдеме до колективен имунитет и ќе спречиме ширење на мутации на SarsCoV2, соопштија од МЗ.

„Медикал Њуз Тудеј“ објави студија во ноември 2021 година, според која стапката на смртност од ковид-19 е значително помала кај оние кои се вакцинирани со двете дози, во споредба со оние кои се вакцинирани со една доза или воопшто не се вакцинирани. Ова го соопшти и британското национално биро за статистика (ONS).

Резултатите покажале дека во периодот од 2 јануари до 21 септември 2021 година, стапката на смртност кај невакцинираните била 849,7 на 100.000 жители, а меѓу вакцинираните со две дози, стапката била само 26,2 на 100.000 луѓе. За оние кои биле вакцинирани со една доза, стапката била 105,3.

Ова се убедливо најдобрите достапни податоци за ефикасноста на вакцините и спречување на најтешките исходи од Ковидизјавил д-р Питер Инглиш, поранешен советник на националното тело за контрола на заразни болести, додавајќи дека вакцините не се стопроцентно ефективни, па некои луѓе ќе починат иако се вакцинирани.

Но, важна порака од ова истражување е дека вакцината е многу ефикасна против смрт од ковид-19. Имате 32 пати помали шанси да умрете од ефектите на ковид-19 ако сте вакцинирани, а една доза ви дава одредено ниво на заштита, иако не како две дози, истакнува тој.

Поголемата стапка на вакцинација значи помал степен на смртност

Коморбидитетите се меѓу клучните ризик фактори за зголемување на смртноста од ковид-19. Меѓу починатите од ковид-19 во државата, има и граѓани кои немаат придружни болести, но, според доктор Злате Мехмедовиќ, лекар и член на Комисијата за заразни болести, ковид-19 е мултисистемско заболување кое не засега само еден, туку повеќе органи во телото (1,11 минута од видеото во овој прилог). Во ниеден случај не е точно, ниту статистички потврдено, дека смртноста кај вакцинираните лица се зголемила, ниту пак дека вакцините се предизвикувач на смрт како што невистинито се тврди во постот што го рецензираме. Смртноста од ковид-19 по вакцинирањето не е последица на вакцините, туку на болеста ковид-19 и неговите соеви, како и на хроничните заболувања на граѓаните.

Во МАЛМЕД се пријавени само два сомнежи за смрт после вакцинација против ковид-19, а ниту еден од нив не е потврден.

Европската комисија на 26 ноември 2021 година објави дека поголемата стапка на вакцинација значи помала стапка на смртност и ова го темелеше на податоците од Европскиот центар за превенција и контрола на болести, кој го покажува односот на вакцинирани и смртни случаи во земјите од Европската Унија.

Вакцината на „Фајзер“ е иста во сите држави

Во врска со вториот дел од постот, во кој се вели дека одговорни за високата смртност се вакцини од специјални серии кои предизвикуваат повисока смртност, заклучуваме дека не е првпат од профилот на лицето чиј пост го рецензираме да се сподели оваа дезинформација.

Како што Вистиномер веќе пишуваше во претходната рецензија на истата тема, не е точно дека вакцините од некои серии предизвикуваат повисока смртност отколку други серии.

Вакцината на „Фајзер“ е иста во сите држави, се произведува во контролирани процеси и од националните влади и од интернационалните регулатори и од самиот производител.

Фајзеровата вакцина е одобрена и од СЗО и од ЕМА и од американските регулатори за лекови. Таа во сите држави е со ист состав. Во клинички испитувања, 23 илјади луѓе над 12 години ја примија оваа вакцина и клиничките испитувања покажаа дека таа треба да се одобри, нешто што и се случи во САД, а притоа „Фајзер“ доби дозвола за трајна употреба. Од 11 декември 2020 година досега, милиони луѓе ја примија оваа вакцина. Сериозни национални влади ги проверуваат сите до една серии на вакцините за нивната исправност и го контролираат квалитетот, а проверките ги врши и самиот производител „Фајзер“.

Овие контроли резултираат со проверки во национални лаборатории, а потоа вакцините добиваат свој сертификат за секоја издадена и произведена серија од која се гледа дека и националните регулатори во земјите каде се администрира вакцината, ги провериле и ги одобриле дозите за употреба пред да ги администрираат на своето население.

Првиот пример е со регулаторот за лекови на Австралија (Тherapeutic Goods Administration). Австралија независно го испитува квалитетот на „Фајзер“ вакцината прво со чекорот на издавање сертификат, а потоа и со лабораториска проверка и тоа на секоја произведена серија на вакцина „Фајзер“ која што се администрира во Австралија. На следниот линк може да се види дека сите досега администрирани вакцини од „Фајзер“ во Австралија, кои биле дистрибуирани во повеќе наврати на различен датум, го поминале ова тестирање и добиле сертификат. Австралија не е единствената држава која ги прави овие проверки на секоја серија на вакцини од „Фајзер“ (и секој друг производител). Истиот процес, на пример, го спроведува и Малезија.

Поради сите горенаведени факти, оценуваме дека не е вистина дека отровни серии вакцини предизвикале повисока смртност кај населението, нема докази дека смртноста кај вакцинираните се покачила на 28 проценти, а уште помалку дека истата смртност е причински-последично поврзана со вакцината.

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.

8xbet คาสิโนออนไลน์888
8xbet
8xbet
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ข่าวฟุตบอล
8xbet บาคาร่า
8xbet เว็บพนันออนไลน์เว็บตรง
บอลไทย U23
แทง บอล เดี่ยว
ข่าวบอลอังกฤษ
การคาดการณ์การแข่งขัน
8xbet คาสิโนสด
คะแนน ผล บอล สด 888
พัทยาสปอร์ต
ข่าวกีฬาเขตร้อน
ผลบอลสดวันนี้
ดูบอลสด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ราคา บอล ภาษา ไทย
8xbet แจกเครดิตฟรี 1000บาท
ไทยล่าสุดฟุตบอลยุโรป
ดูบอลออนไลน์888
โปรแกรม ฟุตบอล ไทย วัน นี้
8xbet
888 ผล บอล สด ภาษา ไทย
8xbet-สล็อตแมชชีน
ถ่ายทอดสดฟุตบอลวันนี้
ดูการแข่งขันฟุตบอลออนไลน์
วันนี้ล่าสุดฟุตบอล
ดูบอลสด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
กษัตริย์สปอร์ต
เว็บข่าวกีฬา
ข่าวกีฬา ข่าวฟุตบอล
ดูบอลสด
ผล บอล ไทย 888
ฟุตบอลไทยล่าสุด
บอล วัน นี้ บ้าน ผล บอล
ผลบอลสดไทย
ผล บอล สด 888
อัปเดตข่าวบาดเจ็บ ล่าสุด
ผล บอล สด ตาราง คะแนน
ดูฟุตบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ผลการแข่งกัน
8xbet
ตาราง บอล สด ไทย
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสดวันนี้
8xbet
ข่าวกีฬาสดใหม่
Sport Live News
8xbet สล็อตออนไลน์
8xbet คาสิโนสด
meta789 สถานีข่าวกีฬาฟุตบอล
การเดิมพัน 8xbet
ผล บอล ไทย สด
8xbet
8xbet - หน้าแรกการเดิมพันออน
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอล ดูบอลสด
8xbet เข้าสู่ระบบ
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet คาสิโนสดไทย
8xbet
ดูบอลสด วันนี้ HD ครบทุกคู่
ข่าวกีฬาวันนี้
8xbet คาสิโนถูกกฎหมาย
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
คะแนนฟุตบอล และข่าวสาร
8xbet
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ฟุตบอล
บอลไทย U23
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก
TNS Thai Sport
ตก็สามารถดูบอลออนไลน์ได้ทันที.
8xbet
พนัน บอล สด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ตารางบอล
แพลตฟอร์มการเดิมพันชั้นนำของเอเชีย
ข่าวกีฬาวันนี้
เว็บไซต์รวมกีฬาและภูมิศาสตร์มนุษย์ของประเทศไทย
ฟุตบอลวันนี้ ถ่ายทอดสด
ผล บอล ไทย สด
โปรแกรม บอล ไทย u23
8xbet ออนไลน์
8xscore
ข่าวฟุตบอล
8xbet คาสิโนออนไลน์อันดับ1
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
บอล สด 888
8xbet
สกายสปอร์ต
การดำเนินชีวิตที่เทคโนโลยี
ดูบอลออนไลน์ ไม่กระตุก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
สำหรับคอกีฬาอย่างคุณไม่ควรพลาด
8xbet สโมสรกีฬาออนไลน์และคาสิโน
คาสิโนออนไลน์ 8xbet
ไฮไลท์ฟุตบอลตารางบอล
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผลบอลสดวันนี้
ฟุตบอลต่างประเทศ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอลสดฟรี
ดูบอลฟรี android tv รองรับทุกระบบ
ข่าวฟุตบอลไทย
ข่าวฟุตบอลล่าสุด
8xbet เว็บคาสิโนสด
บอลไทย ตารางแข่ง
Nuru Sports Club
ดูฟุตบอลออนไลน์
8xbet เว็บบาคาร่าออนไลน์
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
วันนี้ล่าสุด
Sunshine Sports
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
และกีฬาอื่นๆ
ผลบอลเมื่อคืน
8xbet เครดิต ฟรี
สารานุกรม
8xbet
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสด
แทง บอล ขั้น ต่ํา
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด ลา ลิ กา
บอลไทย
ตารางบอลล่าสุด
พรีเมียร์ลีก
ผลบอลผลบอลสด
โปรแกรม บอล
ข่าวการแข่งขันฟุตบอล
เว็บดูบอลออนไลน์ที่จะช่วยให้คุณ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูทีวีออนไลน์
8xbet คาสิโนบาคาร่า
ดูบอลสด
การคาดการณ์การแข่งขันอ
ได้เครดิตฟรี 100 บ
โปรแกรม ถ่ายทอด ฟุตบอล สด
อัปเดตข่าวฟุตบอล ล่าสุด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ฟุตบอลเชลซีถ่ายทอดสด
วิธีแทงบอลในเว็บ
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
แทง บอล ออนไลน์ ยัง ไง
อัตรา แทง บอล
พนัน บอล สด
รวมข่าวฟุตบอล ผลบอล
ผลบอลสด7m888
8xbet การพนันออนไลน์
ข่าวกีฬา
ผลบอลสด
8xbet คาสิโน มีอะไรบ้าง
ฟุตบอลทีมชาติไทย
ตาราง ฟุตบอล ทุก ลีก
แทง บอล คือ อะไร
ตาราง คะแนน พรีเมียร์ ลีก
โปรแกรมถ่ายทอดสด
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา
บอล พรีเมียร์ ลีก
คะแนน บอล สด
ผลฟุตบอล
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
ข่าวกีฬาออนไลน์
ไฮไลท์ฟุตบอล
Sports Around Thai
8xbet เครดิตฟรี50 แทง บอล
ไฮไลท์ฟุตบอล
สล็อตออนไลน์
กีฬาต่างประเทศ ผลบอล
เดิมพันแมนเชสเตอร์ซิตี้
ผลบอลสด888
8xbet คาสิโนออนไลน์เว็บตรง
ไฮ ไล ท์ แมน ยู ล่าสุด
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด
เว็บไซต์เดิมพันกีฬาที่ดีที่สุด
ดูบอลออนไลน์
เดิมพันกับ 8xbet
วิเคราะห์บอล
8xbet
8xbet คาสิโนออนไลน์ที่ดีที่สุดในเมืองไทย คา
ข่าวกีฬาวันนี้ ล่าสุด
ดูฟุตบอลออนไลน์
ดูบอลสดไทย
8xbet สล็อตแมชชีน
พนัน บอล สด
ข่าวบอลพรีเมียร์ลีก
แม็กกี้ สปอร์ต
8xbet
ข่าวกีฬา ล่าสุด
4U Sports Thai
8xbet คาสิโนพรีเมียม
ข่าวกีฬาล่าสุด
ผลบอลสด888 บอลพรุ่งนี้
เกมสล็อต 8xbet
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผล บอล สด 365
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet
กีฬาแห่งประเทศไทย
8xbet
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ข่าวกีฬาไทย 24
สล็อตออนไลน์เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ PG SLOT99
ผล บอล สด sbobet
เว็บโป๊กเกอร์ออนไลน์ ที่ pokerthai99
ผลบอลสด
ฟุตบอลไทยวันนี้ช่องไหน
อัตรา แทง บอล วิเคราะห์บอล
รายการ บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ทีเด็ดบอลวันนี้ 4 คู่ผลบอลสด
ตารางบอลวันนี้ ทุกลีก ภาษาไทย
ดูวิเคราะห์บอลวันนี้
ไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสดไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสด ช่อง ไหน
โปรแกรม พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ถ่ายทอด สด
เช็ค ผล บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ
888 ผล บอล ผล บอล สด