Демир Капија со летниковци на осум локации донирани од „Дрекслмајер“

Објавено на 8 јуни, 2021 во 15:38
Летниковци во Демиркаписко

Летниковците се дел од  проектот за уредување и разубавување на природните локалитети во Општина Демир Капија.

Следејќи ја својата стратегија за заштита на животната средина и одржлив развој, фирмата „Дрекслмајер“  донираше осум летниковци распоредени на исто толку различни локации во Oпштина Демир Капија. Согласно желбите и потребите на посетителите на природните убавини во демиркапискиот регион, дел од летниковците се поставени во специфични области каде изобилува прекрасна природа и живописни пејзажи.

Реонот на Маркова чешма, на местото каде реката Вардар влегува во Демиркаписката Клисура, во близина на пазарот, кај изворот во близина на црквата Св. Петка, потоа во природата на атарот на селото Чифлик и на јужната падина на „Велико Брдо“, каде посетителите ќе можат да уживаат во пространите лозови насади.

Два од летниковците се лоцирани на крајбрежјето на реката Бошавица.

 „Еден од фундаменталните принципи на нашето постоење е грижата за животната средина. Како компанија максимално сме посветени на развој на еколошката свест, заштедата на енергија преку обновливи извори, заштитата при работа и заштитата на здравјето на луѓето. Континуирано ги следиме глобалните стандарди за одржлив развој и дејствуваме директно на нашите локации. Драго ни е што можеме да дадеме свој придонес кон уредувањето на неколку природни локалитети во регионот на Демир Капија каде жителите од овој реон, но и граѓаните од целата земја ќе можат да уживаат во природните убавини што ги нуди Демиркаписката Клисура.“, соопшти Лукас Мирингер, Генерален директор на Дрекслмајер Македонија.

Со оваа донација, „Дрекслмајер“ сака да испрати порака дека треба да бидеме во контакт со природата, но истовремено имаме одговорност и да ја заштитиме. Ова е должност на секој поединец, но и на компанија и подразбира грижа во средината во која дејствува.

„Многу сме ѝ благодарни на компанијата „Дрекслмајер“ со чија помош и поддршка ги разубавивме природните локалитети во нашата општина. Состојбата со пандемијата нѐ научи дека повеќе време треба да поминуваме во природа, така што овие летниковци ќе придонесат за подолго уживање во природните убавини на различните локалитети. Како општина заедно со посетителите, посветено ќе се грижиме за чистотата и одржувањето на овие летни куќички со цел истите да ги користат многу идни генерации и да бидат убав спомен на соработката со Дрекслмајер,“ велат од Општина Демир Капија.

„Дрекслмајер“  е лојален партнер на регионите во кои што делува. Од таму најавија дека токму затоа компанијата ќе продолжи да развива и да реализира проекти со кои ќе дава поддршка во подобрувањето на секојдневието на граѓаните.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.