Јанев: И покрај симболиката на манифестацијата, започна праскоберот во Росоман

Објавено на 21 јуни, 2021 во 10:21
Градоначалникот на Општина Росоман со гостите од соседна Србија

Покрај годинешниот мал род на праски во Росоман, во саботата, 19 јуни, на симболичен начин со откинување на првите праски, се одржа манифестацијата „Духовден фест – праскобер 2021“ во Росоман. Градоначалникот Бранко Јанев, со гостите од соседна Србија од општината Пландиште, ги набраа првите праски од видот сприг крес на насадите што и покрај лошите временски услови во месец април, годинава, дадоа род. Овој вид на праски, сприг крес, се најзастапени во Росоман, како македонски центар препознатлив по одгледување на овој вид на овошје.

Градоначалникот на Општина Росоман со гостите од соседна Србија
Градоначалникот на Општина Росоман со гостите од соседна Србија
Градоначалникот на Општина Росоман со гостите од соседна Србија

Манифестацијата годинава, имаше и културни и спортски содржини. Посетителите особено беа мотивирани да ги проследат спортските натпревари во мал фудбал, што се случуваа на спортските терени во ООУ „Петре Тошев“. Таму своите сили ги одмерија фудбалерите на Росоман и на општина Пландиште.

Спортски натпревар во мал фудбал

-Тоа беше пријателски натпревар, што на крајот заврши со заедничка фотографија. Спортските натрепвари имаа за цел да го зајакнат пријателството помеѓу збратимените општини и на тој начин да придонесат за создавање на нераскинливи врски помеѓу граѓаните од Македонија и од соседна Србија, рече градоначалникот на Општина Росоман, Бранко Јанев.

Екипите на општина Росоман и општина Пландиште
Спортски натпревар во мал фудбал

За разлика од минатите 15 години, кога манифестацијата беше организирана со бројни активности во кои доминираше бербата, годинава, за жал, беше испочитуван традиционалниот дух и симболиката. Тоа е последица на уништените насади од невремето од пред три месеци, за што во општината има поднесено 650 барања за надомест на штета по основ на елементарна непогода од страна на физички лица и две фирми, „Гоце Делчев“ и „Душан Кириќ“.

Гостите од соседна Србија, не го криеа задоволството што присуствуваа на манифестацијата на која што, поради пандемијата предизвикана од коронавирусот, не присуствуваа преставници на збратимените градови од Турција и Романија.

Убавка Јаневска

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.