Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

IgraorcivoLepovo fin

Со македонски ора, игри и песни, со храна и вино, на лозовите насади во неготинско Лепово, сопственост на Винарска визба „Тиквеш“, денеска ,во чест на „Свети Трифун“ се одржа манифестација со која по осветувањето на лозовиот насад од страна на свештеници на МПЦ први лозовите прачки ги закроија премиерот Оливер Спасовски, министерот за земјоделство Трајан Димковски и директорот на Агенцијата за Агенцијата за финансиска поддршка Николче Бабовски. Ним им се придружи и директорот на ВВ „Тиквеш“, Радош Вукичевиќ.

Naslovna fin

DimkovBabovskiiVukicevik fin

На крајот лози закроија и екс премиерот и претседател на СДСМ, Зоран Заев како и поранешниот министер за земјоделство, шумарство и водостопанство и генерален секретар на СДСМ, Љупчо Николовски.

ZaevNikolovskiiVukicevik fin

За да се направат вината и винската индустрија уште поконкурентни, во светски рамки, мора да се вложува во лозарството. Оваа исконска земјоделска гранка има огромна традиција на опстојување како на балканските простори така и во нашата земја, рече министерот за земјоделство Трајан Димковски и ги наброја развојните мерки што во изминатите две ипол години беа донесени од страна на владата а ја спомна и неселективната исплата на субвенциите.

IzjavaBabovskiDimkovskiiVukicevik fin

-Затоа нашите развојни мерки за винската индустрија се познати и даваат резултати. Македонското вино станува препознатлив бред. Вкупното производство на вино изнесува 115 милиони литри од кои 80 милиони литри завршуваат на пазари надвор од државата. Девизниот прилив изнесува 50 милиони евра. Пробивот на македонските вина на странските пазари е позитивна вредност за домашната економија како и за афирмација на нашата земја. Расте извозот на вино во шише а паралелно се зголемува бројот на награди на македонските вина на меѓународните саеми. Ќе продолжиме повеќе да вложуваме во промоција на македонските вина на странските пазари преку мерките од новите програми на министерството за земјоделство шумарство и водостопанство. , додаде Димковски.

Според министерот Димковски лозарството, како стратешка извозна гранка мора да се развива и унапредува па затоа Владата покажала дека се решливи сите проблеми на лозарите како што се, пред почеток на реколата, исплата на субвенции за одгледување на лозови насади со цел за извршување на неопходни агротехничките мерки како и исплатата на над 100 милиони денари поради ненавремените плаќања на родот од страна на неколку винарски визби. Тој им го честиташе православниот празник на сите лозаропроизводители посакувајќи им успешна и родна година.

Честитки за празникот на лозарите, винарите и овоштарите упати и директорот на ВВ„Тиквеш“, Радош Вукичевиќ.

-Очекувам уште една плодна година, засега временските прилики се поволни, да работиме рамо до рамо со лозарите и уште од денеска, за да не се гледаме два дена пред берба, да ги решаваме проблемите навреме, да ги примениме најсовремените лозарски практики за производство на врвно грозје што ќе ни овозможи да произведеме врвно вино кое и оваа година очекувам да биде едно од најнаградуваните во југоисточна Европа па заошто не и пошироко, додаде Вукичевиќ.

Навремената исплата на субвенциите, практикувана во изминатите три години, нечекајќи го празникот „Свети Трифун“ вроди со плод, рече директорот на Агенцијата за Агенцијата за финансиска поддршка Николче Бабовски.

-И годинава исплативме над 10 милиони евра за поддршка на лозарите, за одржување на нивните лозови насади, за примена на агротехнички мерки, за купување на заштитни средства и ѓубрива. Истата пракса ќе ја продолжиме и во иднина и тоа не само кон лозарите туку кон сите земјоделци во Република Северна Македонија, додаде Бабовски.

SvetoJanevski fin

Amerikanskaambasadorka fin

Во Лепово денеска освен политичарите беше и најголем број на дипломати во државата, естрадни уметници, бизнисмени. Амбасадорите со особен интерес ја следеа и се интересираа за традиционалниот начин на одбележување на празникот, македонските вина, храна и фолклор./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново