Државниот завод за статистика бара реонски попишувачи

Објавено на 20 јули, 2021 во 09:22

Конкурсот за пријавување на кандидати за реонски попишувачи и инструктори ќе биде објавен денеска соопшти Државниот завод за статистика.

„Ги повикуваме сите заинтересирани, како и сите оние кои се пријавија на првиот повик во март годинава, да ја пополнат апликацијата и да станат дел од големиот пописен тим кој во септември ќе го спроведе долгоочекуваниот Попис на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија. Придонесот на секој еден од нас во пописните активности претставува придобивка за сите. И како директни учесници во спроведувањето на Пописот и како даватели на податоци – придонесуваме за креирање на една прецизна слика на состојбите во државата во точно определен момент. Оваа прецизна слика ќе овозможи донесување на издржани политики, базирани на најнови податоци, со кои ќе се планира развојот на секое поле од живеењето и работењето“, велат од Државниот завод за статистика.

Конкурсот ќе биде објавен во 4 дневни весници, како и на веб-страницата www.Popis2021.stat.gov.mk каде што од денес во 8:00 часот ќе биде активна и апликацијата за електронско пријавување. Тој ќе трае до 5 август по што ќе следи тестирање, избор и обука на избраните кандидати.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.