Отворен Балкан: Единствен идентификациски број и работна дозвола од крајот на мај

Објавено на 20 април, 2022 во 17:24

Србија заврши се што е потребно за воведување на идентификациски броеви и единствена работна дозвола, во рамки на иницијативата Отворен Балкан, за граѓаните на нашата земја, Северна Македонија и Албанија, чија реализација се очекува кон крајот на мај, изјави денеска советникот на српската Стопанска комора Ненад Ѓурѓевиќ.

Тој за Танјуг изјави дека сега се работи на поврзување со системите на Северна Македонија и Албанија и воспоставување единствен систем и изрази очекување првата електронска лична карта да биде издадена на следниот самит на ОБ на крајот на мај во Скопје.

Запрашан како гледа на информациите од јавноста дека западните земји вршат политички притисок врз Отворениот Балкан и дали тој ќе опстане во сегашните променети меѓународни околности, тој рече дека ОБ оди според планот, ги спроведува претходните договори и подготвува нови заеднички активности.

„Според последните информации, усогласени се протоколите за поврзување на шемите за идентификациски броеви, што ќе им овозможи на граѓаните пристап до пазарите на трудот на трите земји, а во моментов се работи на поставување на ИТ систем кој ќе го овозможи тоа“, рекол Ѓурѓевиќ.

Тој потсетува дека договорот за тоа е потпишан на крајот на годината во Тирана, а Србија е подготвена веднаш да воведе матични броеви за добивање работна дозвола, со што ќе се регулира престојот на работниците во сите три земји.

„Наша желба е на следниот самит, најавен за крајот на мај во Скопје, да се издаде првата електронска лична карта за Отворен Балкан, со која секој граѓанин што ќе пристапи на порталот и ќе го добие тој број ќе може да пристапи до пазарите на трудот на овие три земји“, нагласил Ѓурѓевиќ и додал дека тоа ќе го отвори пазарот на труд за граѓаните на Србија, Северна Македонија и Албанија.

Што се однесува до активностите за олеснување на трговијата, Ѓурѓевиќ вели дека целта е задржувањето на граничните премини што е можно пократко и дека нашата страна веќе направила неколку работи – ветеринарната инспекција е преместена на царинскиот пункт во Врање, кој е наменета само за камиони.

Тој појаснува дека привременото решение е однапред да се извести преку електронска пошта, односно да се објави пристигнувањето на стоката, за да се забрза преминувањето преку граница.

„Во моментов работиме на воспоставување систем кој ќе овозможи, се надеваме, до јуни, автоматска размена на фитосанитарни сертификати за трите земји, но и за сите членки на ЦЕФТА системот. Кога камионот го напушта местото на поаѓање, сите документи кои ја придружуваат пратката се интегрираат преку ИТ системот и на дестинацијата веќе се знае каква е стоката и нејзиниот квалитет и што е на хартија. Ако стоката е ризична, се прегледува, а ако не е, не мора да биде детално“, изјавил Ѓурѓевиќ.

Според него, до крајот на годинава лабораториите на Албанија и Северна Македонија треба да бидат акредитирани според системот на ЕУ, што е важно за забрзување на трговијата со храна, а СКЦ инсистираше да работат релевантните фитосанитарни, ветеринарни, санитарни и други инспекции. состаноци и се увезуваат колку што е можно повеќе, и дека суштината е се да функционира по единствен систем чиј модел е ЕУ.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.