Кога треба да ја отстраните новогодишната декорација од вашиот дом?

Објавено на 3 јануари, 2023 во 14:46

Секој вид новогодишно украсување треба да се отстрани по третиот ден на Божиќ. Тогаш куќата треба да се исчисти и тој момент треба да се искористи за да се отстранат елката, фенерите и другите новогодишни украси. Сепак, на многумина им е жал што ќе го отстранат, бидејќи во текот на мрачните зимски месеци, тие внесуваат добро расположение во нивниот дом.

Постои поинаков начин да се задржи духот на радост во домот.

1. Прашина

Главната причина зошто елката и украсите треба да се отстранат веднаш по Божиќ, а најдоцна до Свети Јован, е прашина. Многумина го украсуваат домот дури и пред Свети Никола и тоа е доволно време да се собере прашина што не може да се отстрани со бришење.

2. Новата година заврши

Новогодишните украси припаѓаат на новогодишните празници, и тие завршуваат во овој период. Новата година е проследена со нови празници. Украсете го вашиот дом со борови гранчиња, користете миризливи свеќи и отстранете сè освен зимските украси.

3. Лампиони

Купете класични светилки и украси, користете ги за осветлување што го крева расположението.

Новогодишни сијалички, едноставно, тргнете ги!

Според непишаното правило, целата новогодишна декорација мора да се отстрани 12 дена по Божиќ!

Дума.мк

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.