Најчести грешки кои се прават во текот на вежбањето

Објавено на 8 јули, 2021 во 14:20

Занимавање со спорт и многу добро за здравјето, како и физичко, така и психолошки, и значајно може да влијае на квалитетот и на траење на животот. Грешките се составен дел од секој процес, но поради тоа е важно да се внимава кога се вежба. Грешките при вежбањето мора да се сведат на минимум.

Прва грешка со која се соочуваат вежбачите е немање цел. Од пресудно значење е на самиот почеток јавно да се постават целите со договор на стручни и искусни тренер. Занемарување на исхраната и квалитетот на намриниците кои ги внесуваме е исто така честа грешка која го забавува, а често и го уништува процесот на напредок во зададените цели. Исхраната треба да игра клучна улога. За почеток треба да се држите на добро познатиот рецепт на избегнување на претерано внесување на сол, масти и јагленохидрати.

За постигнување на поставената цел е најважен планот, односно програм на тренинг прилагоден на целта, потребите и можностите и времето кое го имаме на располагање.

Исто така сонот, односно спиењето е многу важен процес во вежбањето. Лошиот квалитет на сонот драстично влијае на напредокот и опоравувањето на целото тело.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.