Во Чешка се пие најмногу алкохол, колку се пие во Македонија?

Објавено на 7 ноември, 2022 во 14:05

Веб страната World Population Review објави податоци за просечната потрошувачка на алкохол во светот. Тоа варира од земја до земја поради културата, законите и други фактори.

Светската здравствена организација забележала потрошувачка на алкохол во секоја земја во литри чист алкохол за пиво, вино, жестоки пијалоци и други алкохолни пијалоци. Просечната светска потрошувачка е 6,18 литри, со исклучително висока концентрација на поголема консумација во Европа.

Ова се ТОП 10 земји со најголема потрошувачка на алкохол (во литри чист алкохол по глава на жител):

Чешка – 14.26

Летонија – 13.19

Молдавија – 12,85

Германија – 12,79

Литванија – 12,78

Ирска – 12,75

Шпанија – 12,67

Уганда – 12.48

Бугарија – 12.46

Луксембург – 12:45 ч

Забележливо е дека најголем дел станува збор за европски држави.

Податоците покажуваат дека во Македонија се пијат просечно по 6,43 литри по годишно по глава на жител. Според оваа статистика, мажите во Македонија пијат 10,36 литри наспроти жените кои пијат 2,54 литри. Од земјите во регионот, повеќе алкохол се пие во Црна Гора (12,24), Словенија (12,11), Грција (10,5), Србија (8,85), Хрватска (8,73), Босна и Херцеговина (7,81) и Албанија (6,82).

Во светот најмалку, односно воопшто не се пие алкохол во Сомалија, Бангладеш, Кувајт, Мавританија и Саудиска Арабија.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.