Создадена технологија за производство на вештачко месо

Објавено на 13 октомври, 2012 во 23:41

Американски инжинери разработиле технологија на создавање мускулни влакна од животинско ткиво што како полупроизвод ги пресуваат и одгледуваат во биореактор.

Вештачкото месо ќе треба да биде поприступачно за луѓето. Се  верува дека недостатокот на храна ќе го натера човекот да премине на исхрана составена од инсекти. Тие, според експертите, не се ништо помалку хрнливи од месото а сепак се многу поефтини. Многу производи, особено преработки од месо, во иднина ќе преставуваат скапи посластици поради што експертите се во потрга по соодветна замена.

 

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.