Белиот зеленчук ја подобрува состојбата на организмот!

Објавено на 30 мај, 2013 во 08:30

Консумирањето на карфиол, лук, печурки и слични производи им овозможува на сите органи да функционираат многу подобро.

Белиот зеленчук подеднакво е важен како и внесувањето на зеленило,покажала најновата студија.

Имено, научниците докажале дека нутритивните вредности на компирот и другиот бел зеленчук често се занемарувани но тоа не значи дека тие производи се помалку здрави од обоените.

Карфиолот, лукот и печурките му ги овозможуваат на организмот неопходните влакна и бројните минерали и витамини.

Професорот Кони Вивер, водач на истражувањето, изјавил дека е важно да се има на ум дека тие производи исто така се богати со калиум и магнезиум.

Покрај тоа компирот содржи и т.н отпорен скроб кој е одличен за варењето, делува антиканцерогено и го намалува нивото на штетен холестерол. Одличен извор е на витамин Б и богат со јаглени хидрати кои на телото му даваат енергија.

 

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.