Храна која малку се консумира: Овес за коските, срцето и холестеролот

Објавено на 7 октомври, 2014 во 10:01

Кога зборуваме за овес, треба да се напомене дека ова е лековита храна од исклучително хранлива вредност гарантирана од страна на неговиот состав.

Освен вода, протеини, масти, јаглени хидрати и минерали, овесот има многу калиум соли, скроб и шеќери.

 

Од излупените зрна овес се добива лесно сварлива храна за децата и болните. Ова растение станува многу важно за човечката исхрана, бидејќи тоа има голема хранлива вредност и најмногу масни киселини, кои се распоредени во совршени пропорции.

 

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.