Местa кои не треба да ги прoпуштите!

Објавено на 11 февруари, 2013 во 11:46

Каде и да патувате треба да искористите прилика и да ги пробате традиционалните специјалитети, а ова е лоста во Европа за која најголемите кувари велат дека не смеете да ги пропуштите.

La Merenda – Ница

Примаат само готовина, немаат телефон и затворени се секој викенд. Мал и шарантен ресторан во стариот дел на Ница е единствениот останат ресторан со старски изглед. Менито е напишано со креда на табла, цената на главното јадење е околу 734 денари.

Kizilkayalar – Истанбул

Сопствениците на овој ресторан на плоштадот Таксим сакале да се разликуваат од обичните продавници за брза храна. Својот специјалитет го нарекле islak бургер, а посебен е затоа што пецивото е натопено во сос од домати, лук и маслиново масло.

Tapas 24 – Барселона

Лоциран е во подрумски простор, нуди кратко мени т.е. солени закуски кои се јадат со прсти. Меѓу јадењата познати се крокети, тостирани сендвичи украсени со црни тартуфи и други деликатеси. Цената е околу 150 денари.

Chez Georges – Париз

Иако Париз е полн со слични имиња, бистрото Chez Georges во Латинскиот квартал е секокако вреден за внимание. Цената на главното јадење е 1200 денари.

Bodega Donostiarra – Сан Себестјан

Традиционален бар, основан во 1928година, место каде што навистина ќе наидете на стари локални гости од комшилукот, но и многу познати странци за време на меѓународниот филмски фестивал. Цената на комплетна вечера по особа е 2.500 денари

00100 Pizza – Рим

Љубителите на пица во Рим, според препораката на стручњаците, најдобро ќе се најадат во продавницата именувана по комбинацијата од позивен број и ознакат на брашното кое го користат во своите производи. Освен пицата, тука се и малите триаголни сендвичиња со необични комбинации. Цена за килограм пица е 850 денари.

Curry 36 – Берлин

Се наоѓа во близина на метро станицата Mehringdamm, кај него дури и во доцните часови се собираат таксисти, локални гости и туристи. Со секоја нарачка ќе ве запрашаат “со или без”, што значи да одберете додатоци со колбасицата, кои чинат 70 денари.

Ostermalms Korvspecilist – Стокхлом

Швеѓаните сигурно ќе се сложат дека најдобриот хот-дог штанд во светот се наоѓа во Стокхлом. Сите колбаси се зготвени послужени во загреан багет со додатоци. Дури и егетеријаницте овде може да пронајдат добра варијанта за себе.

De Kas – Амстердам

Реновиран стакленик сега е претворен во модерен дневен престој полн со пријатна природна светлина. На медитеранско мени се нуд зеленчук со билки од сопствените плантажи. Цената на главното јадење е 1100 денари.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.