Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

biibliotekaVeles fin

7.07.2020

Читателите на книги ќе можат да ја посетат Локалната библиотека „Гоце Делчев” додека за посетители се отворени и вратите на Народен музеј – Велес веќе можат да ги посетуваат овие две културни институции во градот кои започнаа да работат со задолжително почитување на протокол за заштита од Ковид-19.

Тоа значи дека во библиотеката ќе работи, во една смена, од 8 до 16 часот, кога учениците, студентите и граѓаните само ќе можат да земат и да се вратат книга без задржување во читалната. Вработените ќе мораат вратените книги посебно да ги одвојуваат и тие во следните 72 часа нема да бидат достапни за издавање. Библиотеката нема да го евидентира пропишаниот рок на враќање на позајмените книги во периодот кога не работеше со корисници. На корисниците нема да им биде овозможено слободно пребарување на библиотечниот фонд. Библиотеката ќе обновува членството и ќе запишува нови корисници.

narodenmuzej fin

И Народен музеј ќе работи во една смена од 8 часот до 16 часот. Според протоколот за работа на музеите, дозволено е на 100м2 површина да има до 15 посетители, а во спомен куќите на велешките великани, бројот на посетители ќе се одреди во зависност од квадратурата. Во исто време може да биде дозволен влез на пет до шест посетители од група./Д.С

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

            Општина Велес ја информира јавноста дека, третото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 14 август (петок) 2020 год. во периодот од 0500 до 0630 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 15 август (сабота) 2020 год.

            Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

           

                                                                                    Градоначалник

                                                                                    на Општина Велес,

                                                                                    Аце Коцевски

 
   
   
   
   

Најново