Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

papagal fin

Сивиот африкански папагал Хуго од Сплит има повеќе од 10.000 следбеници на социјалните мрежи. Неговиот сопственик вели дека тој чека сите во куќата да заспијат, а потоа почнува да имитира ѕвонење на телефон, па ги буди.

Хуго има четири години, знае повеќе од 2.000 зборови со кои формира реченица. На гостите често им открива какви лекови му користат домаќините, од сите бара храна, особено кикиритки и потоа кажува кој и колку спие.

Тој во исто време е и хулиган и галениче, тврдоглав и послушен. Многу е друштвен и не се плаши од никого, освен од едно еднооко плишено зајаче, кое, наместо некогашните милиња, лежи над телевизорот. Всушност, овој зајак е единствената гаранција дека телевизорот ќе остане неоштетен.

„Мојот пријател го доби, но не можеше да го чува во тој период, па јас го купив од него. Тогаш имаше девет месеци. Хуго најмногу се дружи со мајка ми Мара. Таа му е се’, тој се угледува на неа, ја „гњави“ и постојано го имитира нејзиниот глас и ги повторува нејзините реченици. Секогаш знае кога таа зборува на телефон, кога оди да пие кафе кај соседите или во продавница. Знае и кога ја боли главата, тогаш станува потивок но и понатаму шепоти дека ‘Мара ја боли главата‘“, кажува неговиот сопственик Андрија Гудељ, професионален војник кој решил зборливите епизоди на својот папагал да ги објавува на Јутјуб.

 

 

SEMM baner MK

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново