Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Од дамнешно време жените ги користеле зелката, маслиновото масло, млекото и ѓумбирот како состојки за нега на својата кожа.

Сок од зелка

Се верува дека сокот има за цел да ги затегне мускулите на лицето, се користи и како маска за лице и како релаксант за масажа и опуштање на контурите на самото лице.

Медитерански пристап

Римјаните го користеле маслиновото масло за да ја исчистат, хидрираат и подмладат кожата. Откако ќе ја навлажнат, ја мачкале со маслиново масло и користеле камен за пилинг и нејзино темелно чистење.

Изгледајте како Египќанките

Клеопатра е позната по тоа што се бањала во купка од млеко. Млекото може да се користи за чистење на лицето и негово омекнување. Низ историјата служело и како средство за нега на кожата, па така таа изгледа поцврста, посјајна и убава.

Благотворниот ѓумбир

Покрај тоа што помага во лекувањето на кожни проблеми, ѓумбирот се користел за подобрување на меморијата, респираторниот систем, ги ублажува дури и менструалните болки.

 

 

 

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново