Псоријаза болест на современиот живот!

Кои се симптомите? Темнорозови подигнати делови на кожата покриени со бели лушпи, карактеристично на кожата на главата, колената, лактите и горниот дел на телето со слабо до силно чешање. Другиот симптом за псороијаза е длабнатина, промена на бојата и здебелување на ноктите на рацете и нозете, но ако на ноктите се развие спориазата можат да […]

15 март, 2022

Првут – Кои се симптомите?

Снегулки кожа од ситни и бели големи, масни и жолти. Лупење со чешање што се јавува на кожата на главата или веѓите или по рабовите на косата, околу ушите или носот. Причина за појава на првутот се клетките на кожата кои растат и пребрзо умираат. Некои тоа го добиваат како последица од преактивни потни члезди, […]

14 март, 2022

Болки во грбот – симптоми и причинители! (Аудио)

Долгорајни болки или вкочанетст во било кој дел од рбетот, од коренот на вратот до колковите. Остра, локализирана болка на вратот, горниот дел на грбот или крстот, особено по подигањето тешки предмети или некоја напорна активност. Хронична болка во средниот дел на грбот или на крстот, особено кај подолго стоење или седење. Треба да се […]

11 март, 2022

Телесни мириси – симптоми и причинители! (Аудио)

Препознатил мирис  на пот кој особено допира од под мишките, од ципите и до стапалата. Обично се смета за непријатен! Треба да се обратите на лекар ако и после миењето по употребата на дезодаринси или испробување  на други методи на лекување. Мирисите на телото кои не личат на лесно препознатливиот мирис на потта можат да […]

9 март, 2022

Како ќе препознаете дека имате Астма? (Аудио)

Ако имате немир и несоница, се посилно но релативно безболно стегање на градите, мала и умерена задишеност, грчење или шушкање , свиркање при дишењето кое може да биде од сосема мало до многу гласно и кашлица понекогаш придужена со слуз. Доколку ги имате овие симптоми и следните кои ќе ги проследите обавезно да се јавите […]

7 март, 2022

Хемороиди – Конвенционална медицина

Ако имате хемороиди , исхраната богата со растителни влакна во комбинација со седчки бањи и парацетамол, ќе ги намалат вашите тегоби најмногу во две седмици. Ако симтомите сe долготрајни, вашиот лекар може да ви препорача повеќе различни  постапки. Остранување на хемороидите со инекција. При внатрешни хемороиди лекарот може да стави инекција со фенол во масло, […]

28 февруари, 2022

Хемороиди – лекување (Аудио)

Кога еднаш ќе се појават хемороиди, главно тие никогаш не исчезнуваат. Лекарите истакнуваат дека најважна е исхраната богата со растителни влакна, а сиромашна со преработени и неквалитетни продукти. Лекувањето на хемороидите главно ги смалува болките и чешањето. Топлите седечки бањи се традиционален и најчесто успешен облик на лекување. Седете во топла вода длабока од 7 […]

25 февруари, 2022

Tешко кашлање – Алтерантивно лекување  и со Јога (Аудио)

Многу алтернативни начини на лекување  што се применуваат  во лекувањето на астма можат да бидат делотворни и при тешко кашлање како што се разни билки , рефлексологија и кинески билки. Ако боледувате од астма, тешки алергии, хроничен бронхитис или емфизем неопходно е редовно да одите на лекарски прегледи. Исто така во голема мера може да […]

15 февруари, 2022

Хемороиди – Причинители (Аудио)

Познато е дека речи си половина од луѓето , порано или подоцна  во текот на живот имаат тегоби со хемороиди, најчесто на возраст меѓу 20 и 50 години. Се верува дека многу силниот стомачен притисок предизвикува отечување на вените кои тогаш стануваат пречувствителни. За тоа може да биде причина дебелината , бременоста, долгорајното стоење или […]

15 февруари, 2022

Тешко кашлање лекување – Конвенционална медицина (Аудио)

Ако тешкото кашлање е предизвикано од асма, лекарот ќе препише бронходилататори, лекови кои го помагаат проширувањето на стеснатите дишни патишта. Ако боледувате од алергии лекарот сигурно ќе ви препише антихистаминици, лекови кои го неутрализираат дејството на хемиските материи кои предизвикуваат алергии во организмот. Ако боледувате од акутен бронхитис ќе ви препишат антибиотици кои ќе ја […]

15 февруари, 2022

Хемороиди – Внатрешни и надворешни хемороиди (Аудио)

Внатрешните хемороиди се сместени длабоко во внатершноста  на дебелото црево и неможете да ги видите или да ги почувствувате . Тие главно не се болни бидејќи во ректумот нема поголем број на нерви чувствителни на болка па крварењето често е единствен знак  на нивно постоење. По правило таквите хемороиди со време ќе се повлечат во […]

15 февруари, 2022

Tешко кашлање – Причинители (Аудио)

Свирењето на градите карактеристично за тешкото дишење и кашлање се јавува кога  воздухот минува низ брохиите кои се стеснати, или пак излачуваат повеќе слуз поради алергија, инфекција или некоја друга дразба. Бидејќи дишните патишта делумно се затворени, може да дојде до намалување на бронхијалните мускули поради големиот напор. Тогаш тешкото кашлање станува поизразено поради тешкотиите […]

15 февруари, 2022

Хемороиди – Симптоми (Аудио)

Обилно црвено анално крварење  што се гледа во изметот или на тоалетната хартија чуствителност или болки при празнењето на цревата , болен оток или јазол во близина на анусот, чешање околу анусот и слузен анален секрет. Всушност хемороидите преставуваат проширени вени на правото црево и анусот. Понекогаш доаѓа до нивно отечување при празнењето на цревата ѕидовите на вените […]

14 февруари, 2022

Тешко кашлање – Симптоми (Аудио)

Свирење и тешко шумно дишење, особено при издишување на воздухот, понекогаш придружено со слабо чувство на стегање на грлото. Кога треба да се обратите на лекар! Ако кашицата е придужена со температура  повисока од 38,5 C , можеби имате восплаение на горните дишни патишта или акутен бронхитис. Ако  одвај дишите и имате чувство дека ќе […]

14 февруари, 2022

Бронхитис – Со пареа до оздравување (Аудио)

Влагата помага при лекување на акутниот и хроничниот бронхитис бидејќи влагата во воздухот може да ја разреди  слузата во белите дробови и да го олесни нејзиното искашлување. За да бидат делотворни апаратите за влажнење треба правилно да се употребат. Топлата пареа што ја  шират распрскувачите добро функционира кога се употребува во релативно мал простор, како […]

10 февруари, 2022

Бронхитис – Конвенционална медицина (Аудио)

Ако вашиот акутен бронхитис е последица на бактериска инфекција, лекарот најверојатно ќе ви препише антибиотици, со помош на кои би требало симптомите да се повлечат за неколку дена. Дури и ако причината е вирусна, вашиот лекар, можеби, ќе ви препише антибиотици како превентивна мерка за заштита на белите дробови од бактериски инфекции. Потоа доколку имате […]

9 февруари, 2022

Бронхитис – Симптоми и видови (Аудио)

Акутен бронхитис силна кашлица, жолт, бел, зелен секрет кој најчесто се јавува на 24 до 48 часа по кашлицата, температура, треска печење и стегање во градите, болки под градната коска при длабоко дишење Хроничен бронхитис долготрајна кашлица што содава жолт, бел или зелен секрет(најмалку три месеци во годината и над две години едноподруго) и гласно […]

7 февруари, 2022

Д-р Ѓоргиевски: Да создадеме иднина без карцином, време е сега да делуваме

Денес светот го слави светскиот ден посветен на борбата со карциномот. Поради тоа во борбата против овие заболувања, кои одземаат се повеќе и повеќе животи, ќе посветиме серија на текстови кои треба да ја подигнат свеста кај секој од нас за овој вид на заболувања. Целта на овие текстови не е да влееме страв туку напротив да станеме свесни за овие заболувања и што порано да се обратиме на лекар. Истовремно и да им помогнеме на нашите најблиски кои се борат со ова заболување.

4 февруари, 2022

Дијабетес – Прва помош за дијабетичарите (Аудио)

Симтомите на хипергликемијата вклучуваат забрзано, тешко дишење, болки во  стомакот, здив со сладникав мирис, често мокрење, повраќање, сонливост и можни несвестици. Што би требало да направиме ? Ако болниот е при свест и може да голта, дајте му да се напие нешто без шеќер за да ја спречите дехидратацијата, а потоа одесете го во болница. […]

2 февруари, 2022

Дијабетес – превенција (Аудио)

Поради очигледата врска помеѓу дебелината и дијабетесот од типот два кои мораат да ослабнат, можете значително да ги намалите изгледите за заболување така што ќе ослабнете, ако имате вишок килограми, особено ако шеќерната болест се повторува во семејството. Програмата телесни вежби и разновидна исхрана која содржи различни хранлии материи можат многу да го ограничат дејствувањето […]

31 јануари, 2022