Идризи: Неопходна е деполаризација на дискурсот во јавниот простор

Објавено на 30 октомври, 2023 во 16:58

Во ова интервју, Програмскиот директор на Институтот за медиуми и демократија БИРЦ, Лорик Идризи, вели дека една од главните цели на проектот “Преку деполаризација до демократски, стабилни и вклучувачки институции: Придонес на граѓанското општество“ како и на онлајн платформата „#Деполаризирајce“ во рамките на овој проект финансиран од Цивика Mобилитас, стремеше да создаде субстанцијален дијалог меѓу институциите, експертите, граѓанското општество и другите општествени категории во насока на деполаризирање на дискурсот во јавниот простор, што значи инклузивна конструктивна критика надвор од политичките и етнички поларизации.  Идиризи зборува за концептот на демократски институции, за професионалната администрација во служба на граѓаните и за целокупниот проект кој опфаќа бројни заложби и активности во насока на општествена деполаризација како единствен пат за демократска консолидација на институциите.

Веќе сте во фаза на заокружување на проектот „Преку деполаризација до демократски, стабилни и вклучувачки институции: Придонес на граѓанското општество“. Како дел од овој проект беше промовирана и медиумската платформа „#Деполаризирајce“ Која беше главната цел на проектот и што навистина значи оваа платформа?

Овој проект го реализираше Институтот за општествени и хуманистички науки – Скопје, поддржан од Швајцарската агенција за развој и соработка во рамките на програмата „Цивика мобилитас“ и во соработка со партнерите: Институтот за медиуми и аналитика (ИМА, Скопје), Балканскиот институт за регионална соработка (БИРЦ, Тетово) и Живот со предизвици (Битола). Како постојана тема на проектот беше демократските институции во смисла на нивна демократска консолидација во Северна Македонија, поточно во хоризонталната димензија што значи институционална вклушеност која всушност ја вклучуваат администрацијата. Една од главните цели беше да се создаде содржински дијалог меѓу институциите, експертите, граѓанското општество и другите општествени категории во насока на деполаризирање на дискурсот во јавниот простор, што значи инклузивна конструктивна критика надвор од политичките и етнички поларизации. Во рамките на проектот беше промовирана и онлајн платформата #Деполаризирајce, која преку студии, анализи и други пишувања е токму во функција на демократско вклучување на институциите и во функција на деполаризација на јавниот дискурс. Оваа платформа е посветена на зголемување на свеста на граѓаните и јавното мислење за промовирање, континуирано негување на демократските институции како визија на вредности и практики кои не можат да се сведат само на техничката димензија која е поврзана со новата методологија на европското патување, бидејќи институциите не значат само техничка терминологија на интеграциите, туку подразбираат широко учество на повеќе општествени чинители.

Проектот во суштина е фокусиран на деполаризација на јавниот дискурс, сметате  дека сме поларизирано општество. Што треба да се смени?

Генерално, земјите од Западен Балкан, поради своето минато и транзицијата со многу политички аномалии, страдаат од синдромот на поларизација. Северна Македонија не е исклучок. Етничките, политичките и општо општествените поларизации беа присутни и продолжуваат да бидат присутни. Тие се политички и културни фази кои тешко се надминуваат. Токму поради оваа поларизација не е создаден модерен концепт за институците што ја надминува етничката и политичката припадност. Со текот на времето, институциите страдаа токму од овој тип на поларизирачки дискурси кои го оневозможија нивното структурирање врз основа на инклузивниот принцип. Честопати институциите се затворени во еднострани поларизирачки концепти со исклучување на инклузивно учество и размислување. Овој проект има за цел токму деполаризација на јавниот дискурс и промовирање на нов концепт за институциите кој е во согласност со европските стандарди како вредност и содржина, а не само како терминологија, поточно реторика. Секако, оваа состојба веќе почна да се менува, секогаш со суштинско учество на експерти, кои имаат целосно знаење за отворањето на преговарачките поглавја, за суштинската имплементација на европските стандарди кои навистина обезбедуваат демократски и целосно инклузивни институции.

Проектот се фокусира на администрацијата, според вас, кои се главните проблеми на администрацијата во периодот на транзиција и кои се предизвиците за ефикасна администрација?

Генезата на проблемот е во преминот од еднопартиски систем во демократски систем, бидејќи постои големо недоразбирање и концептот на институции често се меша со оној на партијата и другите несоодветни бирократски форми. Монистичкиот систем беше создаден за да и служи на партијата, а со падот на партијата падна и државната бирократија и тоа создаде потреба стариот концепт на администрација да се замени со нов концепт. Овој премин од еден во друг концепт препозна многу аномалии, многу отстапувања и пред се ги зачува во себе некогашните бирократски стегнувања што ја спречуваат администрацијата да им служи на граѓаните. Како што знаеме, низ времето сме имале и имаме партизирана и неефикасна администрација. Овој проект, всушност, има за цел да се справи со одговорноста и посветеноста на многуте проблеми кои ја засегаат администрацијата со цел да се создаде еден друг концепт, што значи професионална и ефикасна администрација што ги надминува политичките поларизации.

Земјите од Централна и Источна Европа денес имаат консолидирана и професионална администрација поради општиот консензус за реформите, но и поради критериумите поставени од Европската Унија (ЕУ) во рамките на евроинтегративниот процес. Република Северна Македонија, како и другите земји од регионот со еднопартиско минато, сè уште прават напори за реформи – професионализација и департизација на администрацијата. Еднопартиската партизација од минатото, од 1990-те, е заменета со повеќепартиска. Ова ни овозможува да имаме слаби институции и нефункционална демократија, која не ги дава очекуваните резултати за граѓаните.

Која е улогата на граѓанското општество во создавањето на доверба меѓу институциите и граѓаните?

Несомнено, улогата на граѓанското општество е да создаде услови за дијалог и зближување меѓу институциите и граѓаните. Граѓанското општество секогаш останува гласот на граѓаните и се залага за ефикасни и демократски институции, но мора да биде и подготвено да седи во постојан дијалог со институциите за доброто на граѓаните, бидејќи токму во овој случај граѓаните се застапуваат преку граѓанското општество. Институциите, граѓанскиот сектор и со тоа граѓаните во никој случај не треба да бидат во груба поларизирачка битка, напротив треба да бидат во постојан дијалог за консолидирање на демократските институции секогаш во служба на граѓаните.

Што се подразбира под демократски институции?

Под демократски институции подразбираме нешто повеќе од техничко спроведување на законот, бидејќи и во авторитарни режими законот функционира, но институциите не се демократски. Демократските институции значат широко учество на повеќе чинители на општеството, кои со целосна професионална одговорност и на креативен начин се во служба на граѓаните, на системот на вредности и сето тоа значи на европскиот начин на функционирање. Под демократски институции се подразбира граѓанинот пред се, неговото достоинство и сета професионална услуга што треба да ја добие. Токму во оваа насока мора да работиме, креирајќи нова парадигма преку зголемување на свеста, што значи дека граѓанинот е на прво место и дека институциите му служат и се во функција на граѓанинот. Значи, потребна е поголема свест за да сфатат и граѓаните дека институциите се во нивна слуга, и ваков начин на подемократски начин ќе си ги остварат своите права.

Што треба да промениме?

Мора да разбереме дека новите контексти претставуваат нови проблеми и затоа ни требаат нови решенија. Дигитализацијата останува многу важна димензија. Во земјите од Западен Балкан, дигитализацијата, покрај тоа што ќе се појави како потреба за ефикасност и ефективност, ќе ја промени целата парадигма на функционирањето на административниот и државниот систем, „балканскиот“ менталитет на субјективноста на извршувањето на услугите, ќе се надмине и ќе се спречи давање мито за основни услуги. Граѓанското општество е исто така голем катализатор за унапредување на дигитализацијата во Северна Македонија, која преку многу стимулации и чувствителност успеа да ја подигне свеста и да изврши јавен притисок за унапредување на дигиталните агенди.

Ги нагласувате европските стандарди и вредности. Како проектот е поврзан со европското патување?

Според извештајот од скрининг процесот, меѓу најранливите сектори се токму здравството, образованието и локалната самоуправа. Токму во поглавјето „Јавна администрација“ во извештајот се наведува членот 41 од Европската повелба за основните права, кој се однесува на правото на граѓанинот на добра администрација. Потоа, гледајќи ги објаснувачките сесии на скринингот, разбираме колку е важна меѓусекторската методологија на градење политики што ги отелотворуваат вредностите на Европската повелба, која ја вклучува административната правда, како и сите права што мора да се материјализираат во јавниот сектор како сервис на граѓанинот. Во овој контекст, овој проект има за цел да ја демистифицира методологијата, правејќи нешто што се крие зад високотехничката терминологија на евроинтегративните процеси појасно и разбирливо. Институциите можат да бидат и ефикасни и да работат според законите, но тоа не е доволно за да бидат демократски.

Преку истражување и мобилизирање на граѓаните со критички и конструктивни опсервации, овој проект има за цел да ја создаде потребната рамка за континуирано негување на идејата за демократски институции, што значи инклузивност и структурирање кое секогаш го подразбира граѓанинот.

Дума.мк

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.

8xbet คาสิโนออนไลน์888
8xbet
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ข่าวฟุตบอล
8xbet บาคาร่า
8xbet เว็บพนันออนไลน์เว็บตรง
บอลไทย U23
แทง บอล เดี่ยว
ข่าวบอลอังกฤษ
การคาดการณ์การแข่งขัน
8xbet คาสิโนสด
คะแนน ผล บอล สด 888
พัทยาสปอร์ต
ข่าวกีฬาเขตร้อน
ผลบอลสดวันนี้
ดูบอลสด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ราคา บอล ภาษา ไทย
8xbet แจกเครดิตฟรี 1000บาท
ไทยล่าสุดฟุตบอลยุโรป
ดูบอลออนไลน์888
โปรแกรม ฟุตบอล ไทย วัน นี้
8xbet
888 ผล บอล สด ภาษา ไทย
8xbet-สล็อตแมชชีน
ถ่ายทอดสดฟุตบอลวันนี้
ดูการแข่งขันฟุตบอลออนไลน์
วันนี้ล่าสุดฟุตบอล
ดูบอลสด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
กษัตริย์สปอร์ต
เว็บข่าวกีฬา
ข่าวกีฬา ข่าวฟุตบอล
ดูบอลสด
ผล บอล ไทย 888
ฟุตบอลไทยล่าสุด
บอล วัน นี้ บ้าน ผล บอล
ผลบอลสดไทย
ผล บอล สด 888
อัปเดตข่าวบาดเจ็บ ล่าสุด
ผล บอล สด ตาราง คะแนน
ดูฟุตบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ผลการแข่งกัน
8xbet
ตาราง บอล สด ไทย
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสดวันนี้
8xbet
ข่าวกีฬาสดใหม่
Sport Live News
8xbet สล็อตออนไลน์
8xbet คาสิโนสด
meta789 สถานีข่าวกีฬาฟุตบอล
การเดิมพัน 8xbet
ผล บอล ไทย สด
8xbet
8xbet - หน้าแรกการเดิมพันออน
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอล ดูบอลสด
8xbet เข้าสู่ระบบ
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet คาสิโนสดไทย
8xbet
ดูบอลสด วันนี้ HD ครบทุกคู่
ข่าวกีฬาวันนี้
8xbet คาสิโนถูกกฎหมาย
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
คะแนนฟุตบอล และข่าวสาร
8xbet
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา ฟุตบอล
บอลไทย U23
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก
TNS Thai Sport
ตก็สามารถดูบอลออนไลน์ได้ทันที.
8xbet
พนัน บอล สด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
ตารางบอล
แพลตฟอร์มการเดิมพันชั้นนำของเอเชีย
ข่าวกีฬาวันนี้
เว็บไซต์รวมกีฬาและภูมิศาสตร์มนุษย์ของประเทศไทย
ฟุตบอลวันนี้ ถ่ายทอดสด
ผล บอล ไทย สด
โปรแกรม บอล ไทย u23
8xbet ออนไลน์
8xscore
ข่าวฟุตบอล
8xbet คาสิโนออนไลน์อันดับ1
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
บอล สด 888
8xbet
สกายสปอร์ต
การดำเนินชีวิตที่เทคโนโลยี
ดูบอลออนไลน์ ไม่กระตุก
วิธี สมัคร บา คา ร่า มือ ถือ
สำหรับคอกีฬาอย่างคุณไม่ควรพลาด
8xbet สโมสรกีฬาออนไลน์และคาสิโน
คาสิโนออนไลน์ 8xbet
ไฮไลท์ฟุตบอลตารางบอล
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผลบอลสดวันนี้
ฟุตบอลต่างประเทศ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูบอลสดฟรี
ดูบอลฟรี android tv รองรับทุกระบบ
ข่าวฟุตบอลไทย
ข่าวฟุตบอลล่าสุด
8xbet เว็บคาสิโนสด
บอลไทย ตารางแข่ง
Nuru Sports Club
ดูฟุตบอลออนไลน์
8xbet เว็บบาคาร่าออนไลน์
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
วันนี้ล่าสุด
Sunshine Sports
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
ข่าวฟุตบอลไทยล่าสุด
ดูบอลสดดูบอลออนไลน์
และกีฬาอื่นๆ
ผลบอลเมื่อคืน
8xbet เครดิต ฟรี
สารานุกรม
8xbet
ข่าวกีฬาวันนี้
ผลบอลสด
แทง บอล ขั้น ต่ํา
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด ลา ลิ กา
บอลไทย
ตารางบอลล่าสุด
พรีเมียร์ลีก
ผลบอลผลบอลสด
โปรแกรม บอล
ข่าวการแข่งขันฟุตบอล
เว็บดูบอลออนไลน์ที่จะช่วยให้คุณ
8xbet คาสิโนออนไลน์
ดูทีวีออนไลน์
8xbet คาสิโนบาคาร่า
ดูบอลสด
การคาดการณ์การแข่งขันอ
ได้เครดิตฟรี 100 บ
โปรแกรม ถ่ายทอด ฟุตบอล สด
อัปเดตข่าวฟุตบอล ล่าสุด
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ฟุตบอลเชลซีถ่ายทอดสด
วิธีแทงบอลในเว็บ
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
แทง บอล ออนไลน์ ยัง ไง
อัตรา แทง บอล
พนัน บอล สด
รวมข่าวฟุตบอล ผลบอล
ผลบอลสด7m888
8xbet การพนันออนไลน์
ข่าวกีฬา
ผลบอลสด
8xbet คาสิโน มีอะไรบ้าง
ฟุตบอลทีมชาติไทย
ตาราง ฟุตบอล ทุก ลีก
แทง บอล คือ อะไร
ตาราง คะแนน พรีเมียร์ ลีก
โปรแกรมถ่ายทอดสด
ดูบอลออนไลน์
ข่าวกีฬา
บอล พรีเมียร์ ลีก
คะแนน บอล สด
ผลฟุตบอล
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ผลบอลสดไทยทุกแมชทั่วโลก
ข่าวกีฬาออนไลน์
ไฮไลท์ฟุตบอล
Sports Around Thai
8xbet เครดิตฟรี50 แทง บอล
ไฮไลท์ฟุตบอล
สล็อตออนไลน์
กีฬาต่างประเทศ ผลบอล
เดิมพันแมนเชสเตอร์ซิตี้
ผลบอลสด888
8xbet คาสิโนออนไลน์เว็บตรง
ไฮ ไล ท์ แมน ยู ล่าสุด
ผล บอล พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ล่าสุด
เว็บไซต์เดิมพันกีฬาที่ดีที่สุด
ดูบอลออนไลน์
เดิมพันกับ 8xbet
วิเคราะห์บอล
8xbet
8xbet คาสิโนออนไลน์ที่ดีที่สุดในเมืองไทย คา
ข่าวกีฬาวันนี้ ล่าสุด
ดูฟุตบอลออนไลน์
ดูบอลสดไทย
8xbet สล็อตแมชชีน
พนัน บอล สด
ข่าวบอลพรีเมียร์ลีก
แม็กกี้ สปอร์ต
8xbet
ข่าวกีฬา ล่าสุด
4U Sports Thai
8xbet คาสิโนพรีเมียม
ข่าวกีฬาล่าสุด
ผลบอลสด888 บอลพรุ่งนี้
เกมสล็อต 8xbet
ดูบอลออนไลน์ทุกลีกทั่วโลก
ผล บอล สด 365
ผลบอลพรีเมียร์ลีก
8xbet คาสิโนออนไลน์
8xbet
กีฬาแห่งประเทศไทย
8xbet
ถ่ายทอดสดฟุตบอล
ข่าวกีฬาไทย 24
สล็อตออนไลน์เว็บตรงไม่ผ่านเอเย่นต์ PG SLOT99
ผล บอล สด sbobet
เว็บโป๊กเกอร์ออนไลน์ ที่ pokerthai99
ผลบอลสด
ฟุตบอลไทยวันนี้ช่องไหน
อัตรา แทง บอล วิเคราะห์บอล
รายการ บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก
ผลฟุตบอลไทยวันนี้
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ถ่ายทอดสด บอลวันนี้ ช่อง
ทีเด็ดบอลวันนี้ 4 คู่ผลบอลสด
ตารางบอลวันนี้ ทุกลีก ภาษาไทย
ดูวิเคราะห์บอลวันนี้
ไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสดไทยลีก วันนี้ ถ่ายทอดสด ช่อง ไหน
โปรแกรม พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ ถ่ายทอด สด
เช็ค ผล บอล วัน นี้ พรีเมียร์ ลีก อังกฤษ
888 ผล บอล ผล บอล สด