Кои се силни а кои слаби луѓе според Фројд?

Објавено на 30 март, 2021 во 17:28

pismo do lugjeto koi ja podarile svojata ljubov

30.03.2021

Сигмунд Фројд ја објаснува клучната разлика помеѓу силните и слабите луѓе:

„Луѓето мислат дека реалноста е незадоволителна и затоа живеат во фантастичен свет, замислувајќи им исполнување на своите желби. Силна личност ја остварува оваа желба. Слабата сепак живее во овој нејзин свет и нејзините фантазии се отелотворени во симптомите на разни болести“.

Слабите луѓе имаат и свои цели и соништа, но ретко ги остваруваат. Не затоа што немаат сите исти шанси и можности, но едноставно им е тешко да прифатат промени и да останат засекогаш во зоната на удобност.

Стравот од промена кај овие луѓе предизвикува постојано жалење и незадоволство, но тоа може да трае со децении додека не сфатите дека треба само да излезат од зоната на удобност, да направат промени и да се вклучат во остварувањето на своите соништа.

Тоа се луѓе кои се плашат да донесуваат одлуки и да преземат одговорност за своите постапки. Сигурно во околината имате личност која со години се жали на својата работа, шеф, колеги, плата, но тој не прави ништо за да најде нова работа и да ја промени својата ситуација.

„Повеќето луѓе навистина не ја сакаат слободата, бидејќи таа вклучува одговорност, а одговорноста е застрашувачка за повеќето луѓе“, рече Фројд.

Силната личност не се плаши од промени, тој се обидува да се направи подобар, не се плаши да преземе одговорност за себе, но исто така и за другите. Таа има силна волја, но и искрено срце.

Една важна карактеристика на силните луѓе е дека тие се оптимисти, но во исто време тие гледаат на животот објективно, не градат илузии.

 

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.