Во Европа исчезнати 600 милиони единки птици за 40 години

Објавено на 16 ноември, 2021 во 13:53

Една од шест птици гнездарици исчезнала во Европската унија (ЕУ) во последните 40 години, што значи дека од 1980 година се изгубени вкупно околу 600 милиони европски птици.

Научниците, кои сочинуваат меѓународен тим соработници од британското кралско друштво за заштита на птиците (RSPB), BirdLife International и Чешкото орнитолошко друштво, анализирале податоци за 378 од 455 видови птици кои се гнездат во земјите на ЕУ во новата студија.

Авторите проценуваат дека вкупниот пад на популацијата од 1980 до 2017 година бил помеѓу 17 и 19 проценти, што претставува загуба од 560 до 620 милиони птици.

Во реалноста, дури 900 милиони единки биле изгубени во истиот период, но оваа бројка е намалена со зголемување на популацијата на одредени видови од околу 340 милиони единки, се вели во студијата, истакнувајќи дека голем пад на бројот на мали видови птици кои се нарекуваат „обични“ или „чести“, сочинуваат важен дел од овој процент.

Студијата е составена врз основа на податоците од Европската листа на обични птици, како и податоците од редовните извештаи на земјите-членки во согласност со Директивата на ЕУ за птици.

Како што беше истакнато, некогаш сеприсутното куќно врапче било најтешко погодено, со 50 проценти од популацијата изгубени од 1980 година, вкупно 247 милиони птици.

Популациите на друг вид врапче, полското врапче, изгубиле околу 30 милиони единки.

Посочено е дека и двата вида се погодени од промените во земјоделските политики, но бројот на домашните врапчиња е намален и во урбаните средини.

Причините за намалувањето на урбаната популација не се целосно јасни, но некои од нив би можеле да бидат недостигот на храна, ширењето на болестите на птиците и загадувањето на воздухот, покажа студијата.

Студијата покажа дека осумте видови кои покажуваат најголем пад сочинуваат 69 отсто од падот кај сите 175 видови во опаѓање, имено домашното врапче, жолтото опашче, ѕвезденото, полското врапче, брезово свирче, жолтарка, конопљарка и полското врапче.

Резултатите покажале дека законите на ЕУ, односно Директивата за птици и Директивата за живеалишта, кои обезбедуваат правна заштита на приоритетните видови и живеалишта на ЕУ, имаат позитивно влијание врз бројот на популации на птици, како и врз зачувувањето на живеалиштата.

Добар пример, како што се наведува, може да се види во зголемената популација на седум видови птици грабливки, кои полека закрепнуваат со намалувањето на употребата на пестициди, зголеменото ниво на заштита, активностите за намалување на убиствата и проектите за активна заштита.

Како што беше наведено, без воведувањето на овие директиви, стапката на опаѓање на многу видови би била далеку поголема.

Намалувањето на бројот на „обичните“ птици покажува дека сѐ уште треба да се работи за заштита на поголемите видови, па, како што се додава, итно е да се зачуваат птиците поврзани со земјоделството, како и птиците преселници на нивните преселни рути.

Изобилството и доминантното присуство на „обични“ видови значи дека промените во нивната популација може да имаат големи последици за здравјето на екосистемот.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.