Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

memorija fin

Дали ви се случува да заборавите каде сте ги оставиле клучевите или документите? Науката има решение за овој проблем!

Кога мислите се оптоварени со многу работи станува тешко да се запамтат некои едноставни работи, како на пример каде сте ги ставиле клучевите, телефонот или дали сте ја исклучиле пеглата. Причината зошто не памтиме е дека во мозокот чуваме многу непотребни информации и така го оптеретуваме, па од таа причина меморијата слабее.

Научниците советуваат дека следниот пат кога ќе оставите некој предмет некаде, создадете јасна слика за тоа место во главата. Обрнете внимание на околината, дали подлогата на која сте го оставиле е стаклена или од дрво, како и каква е бојата. Дали постои уште некој предмет во околината. Колку повеќе детали ќе запамтите, подоцна полесно ќе го пронајдете предметот.

Уште еден интересен трик – Рут Пропер од американскиот универзитет во Монтклаир верува дека силното притискање на десната дланка за време на памтење на информацијата помага подобро да се вклопи во меморијата.

Научниците ова го препишуваат на фактот дека во моментот на притискање на дланката се активираат области во мозокот поврзани со памтењето. Објаснуваат дека притискањето на десната дланка ја активира левата хемисфера на мозокот која е одговорна за кодирање на меморијата.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново