Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kavadarci sredena 114083Без проблеми се одвиваат подготовките за утрешното гласање на шестите по ред претседателски избори. Според информациите што денеска ги добивме од претседателите на ОИК во Кавадарци, Неготино, Росоман и Демир Капија, денеска е распределен избирачкиот материјал по гласачките места.

Во Кавадарци право на глас имаат 32.109 граѓани. Ќе се гласа на 59 избирачки места. Денеска имаа можност да гласаат 55 болни и немоќни лица – потврди за КТВ, претседателот на ОИК Кавадарци, Зоран Костов.

15805 граѓани со право на глас утре имаат можност да гласаат за претседател на државата во Неготино. Во 7 часот наутро ќе бидат отворени 28 избирачки места, а денеска право на глас можат да остварат 44 болни и немоќни лица.

Во Росоман денеска можеа да гласаат 13 лица. Во избирачкиот список се запишани 3358 граѓани со право на глас, а ќе се гласа на 10 избирачки места – информира претседателот на ОИК, Лазар Симоновиќ.

Единаесет избирачки места ќе бидат отворени во Демир Капија, а право на глас имаат 3331 лице. За денес да гласаат биле пријавени 33 болни и немоќни, од нив пет мина не гласале, рече претседателката на ОИК Стојна Топчиева./А.Д

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново