Кои симптоми ги имате при срцеви аритмии и што треба да сторите?

Објавено на 7 септември, 2021 во 16:16

Во секојдневниот живот може да зебележиме повремени и изолирани срцеви аритмии, по правило без опасна појава ,но може да доведат до трајни последици.  Како да ги препознаеме?

 Во случај на тахикардија или забрзано срцево чукање се случуваат:

  • зачестени срцеви палпитации, опишани како тегобно чувство и свест коишто може да се почувствуваат како силен пулс на вратот, треперење, шумење, чукање или забрзано тропање на градите
  • тегобно чувство на градите, слабост, несоница, потење , отежнато дишење, збунетост или втроглавица

Во случај брадикардија или неприродно забавен ритам на срцевите отчукувања чувствуваме:

  • умор, отежнато дишење, вртогалвица или губење на свеста

Потребно е да се обратите на лекар

  • ако често имате тегоби на срцето
  • секоја долготрајна или посилна срцева аритмија треба детално да се испита и да се утврди природата на нарушувањето

Божана Ќулафкова

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.