Велес се вклучи во одбележувањето на „Денот на планетата Земја“

Објавено на 23 април, 2021 во 09:56

svetski den na planetata zemja 6

23.04.2021

Настан по повод одбележувањето на светскиот ден, реализираше градската библиотека во кои учество земаа поголем број на ученици од четврто и петто одделение, од Основното Општинско училиште „Васил Главинов“ од Велес.

svetski den na planetata zemja 3

Целта на настанот бил да го зајакне мислењето на младите велешани за однесувањето кон животната средина, што само со грижа, посветеност и практики на чиста и здрава околина може да и се помогне на планетата Земја. Иако учествуваа само ученици, сите пораки генерално се однесуваат на сите жители на градот Велес, во државата и пошироко во светот.

svetski den na planetata zemja 5

-Целта ни е да ги мобилизираме граѓаните да создаваат одржливост, здрава природна средина за озеленување на градовите, да се инвестира во ефикасни и обновливи извори на енергија и да се забават климатските промени предизвикани од човекот. Нашата библиотека организираше изложба на книги и цртежи. Децата уште од најмала возраст треба да научат дека природата треба да се сака и негува, затоа активностите се состоеја од цртање, едукативни видеа за загадување на воздухот, водата и штедењето на електрична енергија, рече директорката на велешката библиотека, Гордана Васковска.

svetski den na planetata zemja 2

Овој празник се одбележува секоја година на 22 април. За првпат е прогласен во 1970 година, кога Обединетите нации го прогласиле за ден посветен на борбата против загадувањето на животната средина и креативна промена на еколошката свест. Во екот на пандемијата предизвикана од ковид-19, сите заедно треба да изградиме систем во кој главен приоритет ќе бидат здравјето на луѓето но и штедењето на водните ресурси и почвата бидејќи тие се скапоцен и незаменлив дел од животот на планетата Земја.

Стефани Манева

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.