Спасовски по повод 29 години Царинска управа: Верувам дека Царинската управа ќе биде битен партнер на МВР и понатаму

Објавено на 14 април, 2021 во 08:38

29godini carina3

14.04.2021

Во свое и во име на вработените во Министерство за внатрешни работи Ви го честитам Денот на Царината, имајќи во преден план дека царинските работници се врската на нашата држава со светот, огледало за деловното опкружување на една земја, првичната перцепција на светот за нас и суштинска алка за унапредување на меѓународните економски односи, преку континуираните напори за олеснување на слободното движење на луѓе, стоки и услуги, пишува во честитката од страна на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски по повод Денот на Царината на Република Северна Македонија.

-Значењето на Царинската управа, како суштински дел од институционалниот систем на нашата држава, се огледува во фактот што во изминативе 29 години постоење на Царината, нејзините вработени, нејзиниот технички, кадровски, организационен потенцијал се етаблираа како кредибилна и есенцијална алка во доменот на сите оние законски надлежности на царинското работење. Притоа, преку континуираното нормативно и структурно прилагодување и модернизирање со право може да се извлече заклучокот дека оваа институција денес претставува силен заштитник и партнер во економското функционирање на државата, како во фискалната, така и во другите економски сфери. Длабоко верувам дека, како во своето речиси тридецениско постоење, така и во годините пред нас, Царинската управа ќе продолжи со истата динамика да биде битен партнер на МВР и фактор во делот намалување на ризиците од закани и контрола и спречување на недозволената трговија со дрога, оружје, со акцизни и други стоки, како и на развој на структурно, кадровско, нормативно сообразување на своето функционирање, преку поедноставување, стандардизирање и хармонизирање на граничните постапки, во контекст на потребите на општеството и барањата што произлегуваат од сите регионални и меѓународни трендови на развој во царинското работење.Да продолжиме заеднички посветено да придонесуваме за одржлив и безбеден систем, за економски раст и развој и подобрување на животот на нашите граѓаните. Честитајќи ви го речиси тридецениското постоење, почитувани цариници, ви посакувам многу успеси во сите ваши тековни и идни професионални ангажмани и активности. Да продолжиме заеднички посветено да придонесуваме за одржлив и безбеден систем, за економски раст и развој и подобрување на животот на нашите граѓаните, вели Спасовски.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.