МЗ: Граѓаните кои добиле порака да се вакцинираат во друг град, сами направиле погрешен избор на локација

Објавено на 5 мај, 2021 во 11:43

Граѓаните при закажување на веб-страницата vakcinacija.mk сами направиле погрешен избор на локација каде сакаат да се вакцинираат, поради тоа системот автоматски им испратил порака за локацијата, односно вакциналниот пункт и градот, што сами го одбрале. Ова денеска го соопшти Министерството за здравство откако на социјалните мрежи се појавија информации од граѓани, дека за вакцинација добивале смс пораки за да се вакцинираат во друг град, а не каде што живеат системот, по што Мој Термин направил анализа на состојбата.

– Министерството за здравство ги информира сите граѓани кои се соочиле со ваков проблем и од таа причина не се појавиле вчера на вакцинација истото да го сторат денеска, во местото каде живеат, односно на вакциналниот пункт во нивниот град. Не е потребно повторно да се пријават ниту на vakcinacija.mk ниту кај својот матичен лекар, доволно е кога ќе дојдат на вакциналниот пункт да ја покажат пораката која ја добиле односно каде пишува дека вчера имале термин за вакцинација, се наведува во соопштението.

Се додава дека ова важи за сите граѓани кои и денеска или во наредните денови ќе се соочат со овој проблем.

– Ви приложуваме пример – лицето добило порака дека, треба да се вакцинира во Струга, а место на живеење му е во Скопје. Денеска може да оди на кој било вакцинален пункт во Скопје но задолжително да ја прикаже пораката што ја добил за вакцинација. Доколку доказот дека има термин е валиден, лицето ќе се вакцинира, веднаш, наведува МЗ.

Освен салите за масовна вакцинација во Скопје, Куманово, Охрид, Штип, Кавадарци, Тетово и Битола, вакциналните пунктови работат и во здравствените установи во Струмица, Прилеп, Гостивар, Кичево, Струга, Велес, Кочани, Дебар и Гевгелија.

Министерството за здравство апелира до граѓаните да го почитуваат терминот, односно времето кое го добиле за вакцинација, како не би се создавал метеж на вакциналните пунктови.

– Апелираме до граѓаните да се пријавуваат за вакцинирање на веб-страницата vakcinacija.mk тоа е најлесниот и најбрзиот начин за да се вакцинирате, стои во соопштението.

Сподели: