СЗО: Климатските промени претставуваат најголема закана за здравјето на луѓето

Објавено на 12 октомври, 2021 во 14:57

Светската здравствена организација (СЗО) и околу три четвртини од здравствените работници во светот ја повикаа глобалната владина конференција COP26 да ги засили акциите за климата, истакнувајќи дека тоа може да спаси милиони животи секоја година.

Извештајот на ОН за климатските промени и здравјето повикува на акција во секој сектор, вклучително и енергија, транспорт и финансии, и нагласува дека придобивките од јавното здравје од амбициозните климатски акции далеку ги надминуваат трошоците.

„Согорувањето на фосилни горива не убива. Климатските промени се најголемата закана за здравјето со кое се соочува човештвото“, рече СЗО.

СЗО претходно соопшти дека околу 13,7 милиони смртни случаи годишно, или околу 24,3 проценти од вкупниот број во светот, се резултат на ризици по животната средина, како што се загадување на воздухот и изложеност на хемикалии.

Не е јасно колку од нив се директно поврзани со климатските промени, иако Марија Неира од СЗО рече дека околу 80 проценти од смртните случаи од загадување на воздухот може да се спречат.

Климатските промени предизвикуваат и некои заразни болести, како што се треска и маларија, предизвикувајќи смрт во некои од најсиромашните региони во светот, рече Диармид Камбел Лендрум, раководител на единицата на СЗО за климатски промени.

-За здравјето на луѓето не се преговара, одиме понатаму во преговорите за климата, преговараме за многу работи, но животот на едно дете, без разлика дали е изгубено поради загадување на воздухот или климатските промени, не е нешто што треба да го имаме како случај- рече тој.

Објавувањето на извештајот се совпаѓа со писмото поддржано од повеќе од 400 здравствени власти што претставуваат повеќе од 45 милиони медицински персонал, лекари и медицински работници, кои исто така повикуваат на акција.

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.