Започна исплатата на финансиската поддршка за ранливи категории на граѓани

Објавено на 12 јануари, 2023 во 13:18

Граѓаните коишто спаѓаат во ранливата категорија за справување со енергетска криза денеска ќе ја примат паричната помош со којашто Министерството за труд и социјална политика ќе ги помага во наредните четири месеци.

По 3.000 денари финансиската поддршка добиваат корисниците  на правото на социјална сигурност на стари лица, корисниците  на посебен додаток, корисниците на  правото на надоместок заради попреченост, корисниците на надоместокот за  попреченост и трајни промени во здравствената состојба, кои користат надоместок за помош и нега од друго лице, а не користат право на надоместок заради попреченост, без потреба од контролен преглед и самохраните родители кои се евидентирани корисници на гарантирана минимална помош.

Денеска се исплаќа и финансиската поддршка за невработени лица-корисници на право на материјално обезбедување во вид на паричен надоместок, согласно Законот за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизација на претпријатијата со доминантна сопственост на државата.

Финансиската поддршка за овие корисници изнесува 3.000 денари месечно, за период од четири месеци и го исплаќа Агенцијата за вработување на Северна Македонија.

„Преку Фондот за пензиско и инвалидско осигурување се исплаќа финансиска поддршка за корисници на право на пензија во висина до 14.000 денари и тоа за корисници со пензија до 11.525 денари месечно,  1.500 денари месечно, за период од четири месеци, и од 11.526 денари  до 14.000 денари месечно, изнесува 750 денари месечно, за период од четири месеци. За корисниците на правото на надоместок за  телесно оштетување 750 денари месечно за четири месеци“, соопшти Министерство за труд и социјална политика.

Дума.мк

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.