Жените-земјоделки без право на породилно боледување

Објавено на 9 февруари, 2023 во 13:44

Владата најави дека сите жени земјоделки ќе добиваат еден вид на социјална помош од 81 илјади денари за 9 месеци, како замена за платено породилно отсуство и оваа мерка ќе трае само во 2023 година.Законот за здравствено осигурување не препознава породилно отсуство за жените кои се регистрирани како земјоделци, па овие жени се дискриминирани во поглед на исплата на породилно боледување.

После 6 години на власт, квази социјалдемократската партија СДС, наместо да се занимава со заштита и унапредување на работничките права на сите, а воедно и на земјоделците кои вршат исклучително важна дејност во општеството, тие останаа во служба на крупниот капитал и олигархијата, занемарувајќи ги и потценувајќи ги земјоделците. Доказ за тоа е масовното иселување на селаните и секојдневното откажување од вршење на оваа дејност!

Наместо преку Законот за здравствено осигурување да се нормираат овие маргинализирани работници и да им се овозможи стабилност, државата донесува ad hoc решенија кои имаат едногодишен карактер, преку 9 месечна исплата по 9 илјади денари.

Дума.мк

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.