Западен Балкан побторно буре барут, протестите продолжуваат

Објавено на 16 мај, 2016 во 07:10

Вчерашните протести во Република Српска, Косово, Македонија завршија претежно мирни, со што се задоволни сите политички актери.

Сепак, имајќи предвид дека се најавува продолжување на протестите, се поставува прашањето колку Западен Балкан е буре барут.

„Балкански лонец„ или буре барут. Имињата се различни, но долго време ја опишуваат ситуацијата во регионот. Дури и заменик-претседателот на Европскиот парламент, Улрике Лунацек, неодамна изјави дека постои опасност дека ЕУ условно речено, да го загуби Западниот Балкан.

Протести долго траат во Македонија, се почесто и на Косово, имаше и во Црна Гора, а последните се одржаа во Република Српска.

“Она што овој пат е интересно е дека лудилото не доаѓа поради конфликт меѓу држави или нации, како што беше порано во поранешна Југославија, но тоа е производ на политичките тензии во новонастанатите држави, во кои едноставно никој не успеа да изгради доволно ниво на демократски капацитет ниту пак е во можност да се доволно зајакнат институциите, така што тие не можеа да дадат некои одговори на важни прашања каде оди државата и каде општеството треба да оди во време кога на глобално ниво има сериозни прераспределба на картите “, вели Бранко Миљуш, директорот на неделникот” Експрес “.

Сите се согласуваат дека оваа кревка ситуација не соодветствува со граѓаните на земјите од Западен Балкан, од која и да земја доаѓаат. Драган Ѓукановиќ на Центарот за надворешна политика, смета дека зад сето ова не се надворешни влијанија, како и дека ЕУ, предводени од Германија, најсилната земја не ќе овозможи нможна ескалација на конфликтот.

“Секако, не постои настан што се случува во земја која не е претставена со принципот на споенио садови и на остатокот од Западен Балкан. Бидете сигурни дека на ескалација на кризата е проблематично. Сепак, јас не верувам во можноста на некои од главните предизвици во поглед на регионалната безбедност. Мислам дека овие форми кои сега постојат ќе бидат санирани преку политички дијалог, како и во Босна и Херцеговина и во Црна Гора и во Македонија и во Косово “, смета Драган Ѓукановиќ од Центарот за надворешна политика.

Причината за незадоволство најмногу се споменува лошата економска состојба и отсуството на силни институции. Аналитичарот Владаа Симовиќ вели дека во текот на историјата доведе до други проблеми.

“Се плашам од друго сценарио. Балканските земји се земји кои се уште немаат доволно консолидирана демократија. Во земјите кои се уште не се завршени процесот на демократска транзиција во целост, како што се, на просторот каде што демократијата се уште е неизвесна, а опстанокот на демократија е неизвесна. Јас навистина се плашам дека во таква ситуација на економска криза да не се случи ситуацијата за да се појави на некоја моќна авторитарна струјаи кои би можеле овој простор да го доведе во некоја форма на диктатура, диктатура или слично “, вели аналитичарот Влада Симовиќ.

Некои сметаат дека оваа ситуација е како Балканска пролет, цртање паралела со Арапската пролет. Она што тие сите аналитичари се согласуваат е дека е сосема извесно дека протестите во Западен Балкан ќе продолжат.

 

Сподели:

Напиши коментар

Станете член на ДУМА.мк и споделете го вашето мислење преку коментар. Кликнете тука за да се најавите.